Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: Litijom kroz grad započelo ovogodišnje obeležavanje gradske slave i Crkve Svete Trojice

post-title
Foto: Mediaportal


Svečanosti povodom praznika Silaska svetog duha na apostole – Svete Trojice, gradske slave i slave milanovačke crkve, počele su večernjim bogosluženjem u 18:30 časova. Nakon toga je usledila litija kroz grad, od Crkve Svete Trojice, Takovskom, Kursulinom, Karađorđevom, Tihomira Matijevića, Sinđelićevom, Vojvode Živojina Mišića i završila se kod Crkve Svete Trojice. 

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac obratio se građanima, rekavši da je istovremeno i srećan, ali i tužan, zbog tragičnih događaja koji su se prethodnog meseca desili u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u Mladenovcu.

- Srećan sam što je na moju inicijativu 2016. godine Skupština opštine Gornji Milanovac donela odluku da se ujedinimo, da Skupština opštine, nakon 70 godina slavi istu slavu, kao i milanovačka crkva Svete Trojice. Radostan sam i zbog toga što se istim povodom viđamo već sedmi put i što smo, posle Miloša, mi, današnji uspeli da uradimo mnogo toga na Hramu. Radostan sam što u Gornjem Milanovcu više nema podela, sabornost je ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije. Tužan sam, što se na današnji dan, pre tačno mesec dana, desio stravičan događaj u beogradskoj školi, a nakon njega i u Mladenovcu. Tužan sam i zbog zla koje je po ko zna koji put pogodilo naš narod na Kosovu. Svako vreme je teško, svako vreme za srpski narod je bilo teško, ali smo iz svakog vremena mogli da izvučemo pouku, kao što smo se, nakon 500 godina pod turskom vlašću iz nje izbavili, zahvaljujući Knezu Milošu. Moramo imati veru u našu pravoslavnu crkvu, biti jedinstveni i očuvati državu Srbiju-zaključio je predsednik opštine.

On je čestitao slavu svim Milanovčanima i poželeo da sledeću dočekaju sa više radosti, lepih vesti i sabornosti. 

Miodrag Anđelić, starešina Crkve Svete Trojice pozdravio je građanstvo, sveštenstvo crkve i predstavnike vojske.

- Danas smo litijama kroz naš grad započeli ovogodišnje obeležavanje gradske slave, slave našeg hrama i rođendan crkve Hristove, kao organizovane zajednice ujedinjene verom u Gospoda Isusa Hrista. Radujemo se današnjem danu, ovoj večeri koja je uvod naše slave grada i hrama. Zahvaljujemo se gospodinu Dejanu Kovačeviću, predsedniku opštine na ljubavi i brizi za našu crkvu. Blagoslovom episkopa Žičkog gospodina Justina 2020. godine započeto je kapitalno delo ukrašavanja unutrašnjosti milanovačke crkve freskama, a pre nekoliko dana je završeno. Iznad severnih vrata urađen je spoljašnji mozaik, a trenutno je u izradi i mozaik iznad južnih vrata.

Otac Miodrag Anđelić zahvalio se opštini, milanovačkim privrednicima, direktorima javnih preduzeća, zanatlijama i građanima koji su pomogli da se ovo veliko delo oslikavanja crkve završi, kao i deci i članovima Likovne kolonije na učestvovanju u programu. On je pozvao sugrađane da podele praznične radosti u nedelju, na svetoj liturgiji. 

 

U nastavku svečanosti povodom obeležavanja gradske slave i slave Crkve Svete Trojice, u porti je održan prigodan kulturno-umetnički program. Nastupili su KUD „Šumadija“, izvorna grupa „Crnućanka“ i hor OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“.

projekat gornji milanovac

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar