Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ruše se zapušteni objekti u strogom centru Čačka: Vrši se parterno uređenje prilaza do Rimskih termi

post-title
Foto: RINA


Čačak - Jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti da u samom centru ima pravo arheološko blago svakako je Čačak u kom su sedamdesetih godina sasvim slučajno otkrivene Rimske terme koje datiraju još iz III veka. Tokom prethodnog perioda urađena je njihova konzervacija, a sada se u sklopu projekta Čačak - prestonica kulture Srbije 2023 vrši i parterno uređenje prilaza do Rimskih termi.

Nakon reševanja imovinsko-pravnih odnosa započeto je rušenje objekata koji se nalaze pored Riskih termi. Sve radove će pratitit arheološki nadzor za koji su zaduženi Narodni muzej Čačak i Zavod za zaštitu spomenika . Za ove namene, grad Čačak je obezbedio pet miliona dinara.

-Javno preuzeće „Gradac“ će pružiti maksimalnu podršku u realizaciji ove aktivnosti. Nastavljamo sa uređivanjem javnih površina u našem gradu, na zadovoljstvo svih naših sugrađana, ali i sve većeg broja turista koji posećuju naš grad, rečeno je  u ovom JP.

Grad na Moravi baštini izuzetno bogato rimsko nasleđe, jer je Čačak u to vreme bio istočna oblast rimske provincije Dalmacije na samoj granici sa Gornjom Mezijom. Ostaci Rimskog carstva vidljivi su i danas i to u samom centru grada, gde su pre pola veka sasvim slučajno otkrivena javna kupatila sa bojlerom i zagrejanim podom i zidovima, a koja su koristili Rimljani, muškarci, žene, ali i robovi što je u to vreme bio poseban kuriozitet.

„Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nauče. Terme su izgrađene krajem III i početkom IV veka i jasno pokazuju na kom je stepenu razvoja bila njihova civilizacija. Kako su osvajali teritorije prva građevina koju su pravili bile su terme ili javna kupatila. Ove u Čačku spadaju u one manje, balneum, koji se prostire na oko 500 kvadratnih metara. Terme su se sastojale od osam prostorija koje su orijentisane pravcem istok – zapad. Očuvani deo ima dimenzije 22, 60 h 18, 45 metara“, izjavila je za RINU arheolog Narodnog muzeja u Čačku, Aleksandra Gojgić.

Danas su Rimske terme uvrštene u turističku ponudu Grada Čačka, a ovo arheološko nalazište otvoreno je za posetioce. Opremljen je plato i ugrađen video nadzor, a u planu je izgradnja pasarele. Video nadzor bio je neophodan jer su građani iz obližnje zgrade bacali smeće kroz prozor upravo na ovo istorijsko mesto.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar