Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku svečano obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

post-title
Foto: Infopress


U Kulturnom centru u Čačku juče je održana svečanost povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Ovom prilikom predstavnici Crvenog krsta i grada Čačka uručili su priznanja najzaslužnijim davaocima. Priznanja su poneli i predstavnici najuspešnijih organizacija Tehničke škole u Čačku i Policijske uprave Čačak.

Priznanja za izvanredan doprinos davalaštvu krvi primila su 42 davaoca koja su dragocenu tečnost dala 50, 75 i 100 puta. Jedan od najzaslužnijih davalaca je Slavoljub Čaprić iz Atenice, koji je krv dao 100 puta. Budući da ima retku krvnu grupu, uspeo je da pomogne u najtežim situacijama.

U ime Policijske uprave Čačak, priznanje ,,Široko srce” primio je načelnik odeljenja, Aleksandar Risimović.

,,Od početka ove godine posredstvom Crvenog krsta i Službe transfuzije Kliničkog centra u Kragujevcu realizovane su 32 akcije na kojima je prikupljeno 1726 jedinica krvi, što je oko 54 jedinice po akciji. Prošle godine prosek je bio 51 jedinica,” istakla je predsednica UO Crvenog krsta u Čačku, prim.dr Nada Lazović.

Čačak je među vodećim gradovima u Srbiji po broju dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika. Lokalna samouprava trudi se da davaoce dodatno motiviše na ovaj humani čin.

Prošle godine u Čačku je realizovano 70 akcija, tokom kojih je prikupljeno 3603 jedinice krvi. Ove godine Crveni krst ima za cilj da na redovnim akcijama, koje organizuje svakog utorka u prostorijama Kulturnog centra, bude prikupljeno 4200 jedinica dragocene tečnosti.

 

Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar