Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pobednik 4. konkursa ,,Pesma o Čačku” pisac Goran Labudović iz Vrbasa sa pesmom ,,Gradac sa osam kila sreće”

post-title
Foto: Infopress


Prvu nagradu na 4.konkursu Pesma o Čačku osvojio je pisac iz Vrbasa, Goran Labudović Šarlo za pesmu ,,Gradac sa osam kila sreće”. O najlepšoj pesmi odlučivao je eminentni žiri, na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem. Organizatori konkursa su Alternativna radionica ,,Reč“ u saradnji sa Kulturnim centrom Čačak.

Na ovogodišnji konkurs ,,Pesma o Čačku“ na temu- ,,U gradu nema više sati, pojeli ih mravi“ pristiglo je čak 48 pisama autora poezije, sa po 3 pesme. Pesnici iz zemlje i regiona pisali su o mestima koja vole i rado posećuju, o duhu Čačka i Čačana, a posebno o najistaknutijim ličnostima koje je iznedrio grad na Moravi.

Članove žirija činili su istaknuti književnici Matija Bećković, Pero Zubac, Draga Gavrilović, profesor čačanske Gimnazije, Slobodan Nikolić, kao i novinar Branko Stanković. Imali su težak zadatak da od mnogo uspelih pesama, odaberu jednu, koja kroz asocijativni, slobodni stih, peva o novijoj istoriji grada Čačka.

Osvojenom prvom nagradom, pesnik Goran Labudović potvrdio je visok renome koji u srpskim poetsko-romanesknim krugovima uživa gotovo trideset godina. Autor najlepše pesme o Čačku dobiće novčanu nagradu od 50.000 dinara.

,,Bestrna kupina punokrvno obavija Gradac.

Čačanska rodna i Čačanska rana raširile se kao bulevari,

putokazi igle kompasa i svetlopisi Ratka Mitrovića i Mrguda Radovanovića.

I nema više sati

i pojeli su mravi sopstvene stope

i razneli otiske kao lipa seme, kao čvorci džanje,

i sad, šta još može da se žanje

između vetrova prelesti i plaveti.”

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar