Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Saopštenje načelnika Moravičkog okruga u vezi opasnog otpada u Fabrici reznog alata

post-title


Saopštenje načelnika Moravičkog okruga, gospodina Marka Parezanovića, prenosimo u celosti i bez redakcijskih izmena.

"Prethodnih dana u medijima pojavile su se informacije koje se tiču opasnog industrijskog otpada koji se nalazi u prostoru Fabrike reznog alata u Čačku.

Po prijemu informacija obišao sam predmetnu lokaciju i obavio niz konsultacija sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonskim zastupnikom fabrike i Osnovnim javnim tužilaštvom.

Ovom prilikom želim da informišem javnost o trenutnom stanju i merama koje su preduzete.

Vlasnik ovog istorijskog otpada je Fabrika reznog alata – u stečaju, a otpad se na različitim lokacijama u okviru fabrike nalazi duže od 20 godina.

Stečajni upravnik je zakonski zastupnik fabrike, a prema izveštaju Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, proces prodaje je priveden kraju, ugovor će biti potpisan nakon 29. juna.

U prethodnom periodu u više navrata vršen je inspekcijski nadzor i izdat je nalog za kategorizaciju i uklanjanje otpada u skladu sa zakonom.

Zakonski zastupnik fabrike je postupajući po nalogu inspektora angažovao licenciranu ustanovu koja je popisala otpad, utvrdila količinu, vrstu otpada i stepen opasnosti po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Zbog toga molim medije, političke i druge organizacije da ne spekulišu sa informacijama o sadržaju otpada bez pouzdanih podataka o analizama otpada koje su sprovedene od strane stručne i licencirane ustanove.

Nakon kategorizacije otpada zakonski zastupnik je poslao upit odgovarajućim operaterima koji se bave uklanjanjem i uništavanjem opasnog otpada, a koji sada treba da na osnovu svih informacija koje su dobili, dostave odgovarajuće licence i ponudu za uklanjanje ovog otpada.

U razgovoru sa zakonskim zastupnikom fabrike dobio sam čvrste garancije da će otpad, koji u krugu fabrike stoji dve decenije, biti vrlo brzo uklonjen i da je novac za ovaj složen proces obezbeđen. Trenutno je u toku upravni postupak od strane nadležne inspekcijske službe vezan za adekvatno skladištenje navedenog otpada do predaje ovlašćenoj firmi za preuzimanje navedenog otpada.

Želim da naglasim da su inspekcijske službe u okviru Moravičkog upravnog okruga uvek blagovremeno vršile inspekcijski nadzor i izdavale naloge za bezbedno skladištenje i uklanjanje opasnog otpada.

Takođe naglašavam da sam od Osnovnog javnog tužilaštva dobio informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju ovim otpadom završene i da će u narednim danima biti doneta odluka o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv odgovornih lica.

Kako ne želim da izlazim iz okvira svojih nadležnosti i mešam se u rad tužilaštva, molim medije i sve zainteresovane strane da ubuduće na tu temu informacije potraže u samom tužilaštvu.

Sa pozicije načelnika Moravičkog upravnog okruga u skladu sa instrumentima koje posedujem, nadgledaću proces uklanjanja opasnog otpada sa predmetne lokacije sa ciljem da on u što kraćem roku bude završen i o tome ću blagovremeno obaveštavati javnost."

Načelnik moravičkog upravnog okruga

Marko Parezanović



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar