Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U ovom manastiru položena glava velikog junaka, a telo koje su isekli Turci ostalo na Ljubiću: Okupili se potomci slavnog Tanaska Rajića, krv nije voda

post-title
Foto: RINA


Kragujevac / Čačak - Raštrkani po čitavom svetu, ali veže ih zajedničiki predak i to jedan od najveći junaka u srpskoj istoriji, topdžija Tanasko Rajić. Njegovi potomci, Milica koja živi u Tanaskovom rodnom selu Stragari i Jelena koja je u Beogradu rešile su pre više od godinu dana da se okupe svoje rođaka i istraže svoje porodično stablo. Njihova misija ovog juna konačno je uspešno realizovana, pa su okupljeni potomci proslavljenog Tanaska Rajića se okupili ispred njegovog spomenika u rodnim Stragarima, a zatim su obišli i manastir Voljavču gde je položena glava njihovog slavnog pretka.

- Krenula sam ovo istražujem naše korene još kada sam bila devojka, želela sam da znam rodbinu svoga oca jer je on jedinac i nikada nije znao dedinu rodbinu. Konačno sam uspela nešto da uradim uz pomoć svojih rođaka koji su sada došli ovde, prvi put sam u manastiru i ovde se oseća neka posebna energija, ali pre svega velika čast kada smo došli ovde na mesto gde se nalazi glava našeg slavnog pretka", rekla je za RINU Jelena Rajić iz Beograda.

Slavni Tanasko ušao je u istoriju kada je u Boju na Ljubiću 1815. godine odlučio da uprskos turskoj nadmoći i povlačenju svojih ratnih drugova ne odustane i ne dozvoli neprijatelju da otme srpke topove. Kad im je pao u ruke Turci su ga, prema predanju isekli na komade, a njegova glava preneta je u manstir Voljavča kod Kragujevca. Ipak, njegova žrtva urodila je tada plodom jer je u boju na Ljubiću poginuo i Išmir paša a srpska vojska se konsolidovala i izvojevala pobedu, dok su se Turci povukli ka Čačku.

- Nakon obilska manastira obišli smo brdo Ljubić na kom je naš predak nastradao. Pokretenje manifestacije Carski i Tanaskovi dani je zaista fenomenalna stvar, nadam se da će postati tradicija i održavati se još mnogo godina jer slavi sprpsku istoruji, junaštvo i viteštvo. Drago mi je i što je ovo bila jedinstvena prilika da se okupimo jer nas veže zaista jedna neraskidiva nit, rekla je Milica Rajić.

Tanaskovi potomci na brdu Ljubiću dočekani su kako dolikuje po starom srpskom običaju uz pogaču i omladinu odevenu u narodnu nošnju. Dočekao ih je i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

- Mi kao Čačani svih generacija čuvali smo i sačuvali posvećenost ovom velikom junaku. Čačani su mu posvetili jedan od najlepših bulevara u gradu, ponosni smo posebno na školu koja nosi njegovo ime sa oko 1400 djaka i sa dva isturena odeljenja, takođe imamo ovde spomenik Tanasku Rajiću i pored njega crkvu Lazaricu posvećenu kosovskim junacima i ali i junacima iz oba ustanka. Želim vam da uvek sa radošću dolazilte u Čačak i u grad slobodarskih Ljudi, želim vam da sačuvate kontakte i da nove generacije znaju ko su nam preci", rekao je za gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar