Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prvoj generaciji osnovaca i srednjoškolaca - izuzetnih, najboljih od najboljih, uručene Vidovdanske nagrade Grada Kraljeva

post-title
Foto: Press služba


Grad Kraljevo je, prvi put na Vidovdan ove godine, novčanom Vidovdanskom nagradom, obradovao đake generacije završnih razreda u osnovnim i srednjim školama sa svoje teritorije, učenike osnovnih i srednjih škola za izuzetne rezultate koje su ostvarili tokom školske godine i iz nastavnih predmeta na republičkom i na međunarodnim takmičenjima i smotrama osvojili jedno od prva tri mesta i za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta. 

Tako su na ovaj veliki praznik kraljevačkim osnovcima i srednjoškolcima uručene trideset tri jednokratne novčane Vidovdanske nagrade, u iznosu od 12.000,00 dinara - đaku generacije, dvadeset dve, u iznosu od 10.000,00 dinara - za osvojena prva mesta, dvadeset četiri, u iznosu od 8.000,00 dinara - za osvojena druga mesta, i trideset jedna, u iznosu od 6.000,00 dinara - za osvojena treća mesta. Uz novčani deo nagrade, učenici su dobili i zahvalnice.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je Grad odlučio da ustanovi novu - Vidovdansku nagradu, u želji da nagradi najbolje učenike osnovnih i srednjih škola sa svoje teritorije, da očekuje da će to postati tradicija i da će imati veliki značaj ne samo u okviru Grada Kraljeva.

„Biti odličan đak nije nimalo lako. To znači odricati se, truditi se, raditi - kako bi se ostvarili odlični rezultati. A taj trud nije samo plod rada učenika, već zajedničkog požrtvovanja učenika, njihovih nastavnika i profesora, ali i roditelja, koji treba da deci usade vrednosti učenja i rada kao puta za postizanje rezultata - ne samo u školi, već i u životu, koji treba da im obezbede i materijalnu potporu da mogu da uče i studiraju i da na kraju svi zajedno postanu najbolji, a ovde su najbolji među nama. Kada jednog dana upišete fakultete, shvatićete da ono što je petica u osnovnom i srednjškolskom obrazovanju nije desetka već devetka. Odličan na fakultetu je ocena devet, a deset je izuzetan. Vi niste odlični, vi ste izuzetni, vi ste najbolji od najboljih“, kazao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva, prvoj generaciji učenika dobitnika Vidovdanske nagrade grada Kraljeva, čestitajući im i poručivši da veruje da će mnogi sigurno i naredne godine biti među dobitnicima, uz, naravno, nove uspešne i nagradama bogate drugare. 

Kako je istakla rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković, ove godine su prvi put, zahvaljujući Gradu i gradonačelniku Terziću, učenici nagrađeni novčano, dok su ranijih godina, na kraju nastavne godine, bili nagrađivani samo zahvalnicama.

„Nastavnu godinu je završilo 1.086 osmaka, a na nivou grada imamo 1.368 slobodnih mesta, tako da neće biti brige da neko ne bude upisan, svi učenici osmog razreda će biti upisani. Od nove školske godine, imaćemo tri nova profila, u skladu sa potrebama privrede grada Kraljeva. To su trogodišnji profili vezani za održavanje mehanizacije građevinskih mašina i operater za građevinske radove u Mašinskoj tehničkoj školi i radiće se po dualu, a treći profil, koji je do ove godine bio trogodišnji - modni krojač, sada će biti tehničar ili modelar odeće“, najavila je rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković.

Odluku o Vidovdanskoj nagradi učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva donela je, na sednici održanoj 8. jula prošle godine, Skupština grada Kraljeva, a nagrada je ustanovljena u cilju sistematskog, organizovanog i društveno odgovornog preduzimanja mera i aktivnosti na stimulisanju i pružanju podrške talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva.  

 U skladu sa Odlukom, Vidovdanska nagrada dodeljuje se učeniku koji je na republičkom takmičenju ili smotri osvojio prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu; učeniku muzičke škole koji je na republičkom takmičenju ili smotri osvojio prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu; učenicima, članovima hora, orkestra, sportske i učeničke ekipe koji su na republičkom takmičenju ili smotri osvojili prvo mesto; učeniku koji je na međunarodnom takmičenju osvojio prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu ili prvo mesto u grupnom nastupu. Vidovdanska nagrada dodeljuje se i učeniku koji je za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za omladinu i sport, osvojio prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu ili prvo mesto u grupnom nastupu. 

U jednoj školskoj godini učenik ne može dobiti više od tri nagrade po svim osnovama.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar