Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Miokovcima održano ocenjivanje rakije od kajsije

post-title
Foto: Infopress


U susret ovogodišnjoj manifestaciji Dani srpske kajsije , koja će biti organizovana 15. Jula , u Miokovcima je održano ocenjivanje rakija od kajsije . Proizvođači su ponudili 36 uzoraka žestokog pića od kajsije , a pobednik će biti proglašen na Danima kajsije u okviru kojih se prvi put od osnivanja manifestacije , ove godine pažnja posvećuje rakiji od kajsije .

 

Miokovci, Gornja Gorevnica, Prijevor , Brđani , Milićevci, Vranići i Trbušani spadaju u najveću regiju za proizvodnju kajsije u Srbiji i predstavljaju mikrolokalitet gde uspevaju najbolje kajsije One predstavljaju i odličnu sirovinu za proizvodnju rakije od kajsije kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje do sada. Ove godine prvi put Dani srpske kajsije biće posvećeni kajsijevači. U susret toj manifestaciji u osnovnoj školi u Miokovcima održano je ocenjivanje uzoraka ovog pića , a pobednik će se znati 15. jula kada počinje tradicionalna Kajsijada. ,, Na osnovu prvih nekoliko uzoraka koje smo probali vidimo da tu ima šarenog kvaliteta , da su neke rakije sa dobrim aromatskim potencijalom, dobrom aromom, do onih koje imaju neke manice koje su praktično neke dečje bolesti kod proizvođalka koje se lako prevazilaze ukoliko proizvošači poslušaju struku i nauku , tako da se nadam da će se u narednom periodu znatno podići nivo kajsijevače u ovom kraju“, kaže dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku . Član komisije za ocenu kvaliteta rakije Miloljub Gojković , koji je nekada radio u PIK- u Takovo , seća se vremena kada su iz miokovačkog kraja i okoline stizale tone kajsija na preradu i nada se da će ocenjivanje kvaliteta kajsije u okviru Dana srpske kajsije postati tradicionalno . On ističe da je kajsij a voćka od koje je teško napraviti dobru rakiju .,, Vrlo rano stiže , a o tome ćemo pričati na nekom stručnom nivou sa proizvošačima“, priča Gojković . S obzirom da postoji dobra sirovinska baza stručnjaci se nadaju da se kajsijevaača neće proizvoditi samo od ostataka voća , već od kvalitetne sirovine . ,, Ne treba to da bude strogo pravilo. Ja verujem da je i kajsijevača odlična sa ove regije. Sutra može biti deo prepoznatljivog brenda ovih sela , čak i Čačka , zato što imamo lepu sirovinsku bazu da ne prerađujemo ono što nam ostane, nego i kvalitetnu sirovinu i da tako postignemo boluju cenu . Pokazalo se na terenu da puno ljudi rakiju od kajsije. Nisu to značajne količine da bi trgovali time , ali videćemo kakvi su to proizvodi“, rekao je dr Ivan Glišić,profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku.

 

Svaka voćna sirovina ima svoje izazove , kaže dr Popović. Ni jednoj se ne može pristupiti na isti način .Svaka traži izmenu tehnološkog postupka kako bi iz te sirovine izvuklo ono najbolje i kako se u toku prerade ne bi stvorili mirisi i ukusi koji obaraju kvalitet tih rakija.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar