Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPreminuo general Vladimir Starčević: Izdahnuo u rodnoj kući na brdu Ljubiću kod Čačka

post-title
Foto: RINA


Čačak - Vladimir Starčević je rođen 09. avgusta 1949. godine u mestu Ljubić, kod Čačka, Srbija. Završio je Vazduhoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru kao učenik 4. klase 1967. godine. Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zemuniku kod Zadra završio je 1970. godine kao jedan od najboljih u 21. klasi, dobio čin potporučnika i letačko zvanje pilota.

Posle VVA završio je Kurs nastavnika letenja i ostao na službi u 105. lbap (š) u Zemuniku kod Zadra.

Obavljao je dužnost pilota nastavnika letenja, komandira avijacijskog odeljenja, zamenika komandira avijacijske eskadrile, vršioca dužnosti komandira avijacijske eskadrile. Odlazi u KŠA RV i PVO i po završetku ostaje za nastavnika taktike vazduhoplovstva. Bio je nastavnik taktike u Centru visokih vojnih škola RV i PVO i načelnik katedre taktike i operatike u Centru Visokih vojnih škola RV i PVO. Potom je načelnik organa za operativne poslove u komandi Vazduhoplovnog korpusa, a potom i načelnik organa za operativne poslove u Komandi RV i PVO.

Od 2002. godine, nakon gašenja vida, odnosno strategijske grupacije RV i PVO, postaje komandant Vazduhoplovnog korpusa, koji objedinjava sve jedinice i sastave RV i PVO.

Završio je KŠA RV i PVO i Školu operatike RV i PVO.

Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom narodne armije sa srebrnim mačevima, Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena viteškog mača.

Službovao je u garnizonu Zadar i Beograd.

Aktivna vojna služba prestala mu je 31. marta 2005. u činu general-majora sa dužnosti komandanta VaK.

Posle penzionisanja sa porodicom živeo je u Beograduali ali svaki slobodan trenutak provodio je u svom rodnom Ljubiću. Preminuo je u kući gde se rodio protekle noći u 74. godini.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar