Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Hidroelektrane „Elektromorava“ oborile rekord u proizvodnji električne energije

post-title


Hidroelektrane „Međuvršje“ i „Ovčar Banja“, u okviru proizvodne celine „Elektromorava“ iz Čačka proizvele su u junu 11,3 miliona kilovat-časova električne energije, što je za 88 odsto više od plana. Ovaj rezultat postignut je zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, tehničkoj spremnosti agregata i velikom angažovanju zaposlenih.

 

Dve hidroelektrane „Elektromorave“ koje su deo ogranka „Drinsko-Limske HE“, u junu su dva puta oborile i rekorde u dnevnoj proizvodnji električne energije. HE „Ovčar Banja“ i „Međuvršje“ 24. juna proizvele su 412.374 kilovat-časa. To je novi apsolutni dnevni rekord u 69 godina dugoj istoriji.

 

Prethodni najviši dnevni rezultat od 411.913 kilovat-časova, postignut je samo dva dana ranije, 22. juna. Na taj način premašen je prethodni rekord od 408.953 kilovat-časa, od 3. februara 2021. godine. Ukupna proizvodnja HE „Elektromorava“ u prvih šest meseci 2023. godine je 57,5 miliona kilovat-časova i za samo pola godine ispunjeno je 95,9 odsto godišnjeg plana.

 

Zbog obilnih padavina tokom juna u zapadnoj Srbiji u kratkom vremenskom periodu, dotoci Zapadne Morave bili su izuzetno visoki, odnosno najviši od 2016. godine. Tolike količine vode zahtevale su pravovremeno i adekvatno upravljanje visokim protocima na ustavama brana HE „Elektromorava“ i stalno praćenje vodostaja na pritokama. Cilj je bila zaštita od poplava, posebno uzvodno od HE „Ovčar Banja“, nizvodno od HE „Međuvršje“ i u naselju Ovčar Banja. Stručnjaci HE „Elektromorava“ sarađivali su sa štabom za vanredne situacije grada Čačka i izveštavali o kotama vode i preduzetim aktivnostima na branama hidroelektrana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar