Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiOvo je trenutno stanje na reci sa kog se vodom snabdeva pola Zapadne Srbije: Protok Rzava 4.400 litara u sekundi

post-title
Foto: RINA


Arilje - Iako već danima nema ni kapi kiše na teritoriji Zapadne Srbije, stanje na sistemu Rzav sa kog se snabdeva pet lokalnih samoprava je pod kontrolom. Trenutni proticaj reke Rzav na profilu gde se uzima voda je 4.400 litara u sekundi.

- Mi trenutno radimo sa 750 litara u sekundi. Sto se tiče hidrologije, generalno je situacija dobra i povoljna, a mi imamo i zalihu od 3.000 kubika, medjutim sve zavisi od razvoja situacije i vremenskih prilika. Postoji bojazan da će se do sledeće kiše istrošiti, ali smo mirni za narednih 10-ak dana, i pratimo dalju situaciju, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP Rzav.

On je dodao da je tokom poslednjih par dana uočeno veliko povećanje potrošnje vode, gotovo kod svih korisnika.

- Normalno je da se u vrelim tropskim danima potrošnja vode poveća za 20 procenata , ali recimo u ovom trenutnku opština Arilje troši 60 procenata više. Očigledno se radi o nenamenskom trošenju vode i ljudi moraju da shvate da se sa ovom vodom ne mogu zalivati oranice i koristiti za pranje ulica ako želimo da imamo vodu za piće i osnovne potrebe, moramo racionalno koristiti, ističe Barać.

Restikcije vode se uvode ako nivo protoka Rzava opadne ispod 1400 litara, a u ovom javnom preduzeću naglašavaju da će kao i do sada isporučitavati maksimalan kapacitet ali ukoliko dodje do minimuma biće prinudjeni da uvode restrikcije.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar