Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta će Čačku doneti titula prve nacionalne prestonice kulture

post-title
Foto: Mediaportal


Čačak čuva bogatstvo nacionalne i zavičajne baštine. Prva je prestonica kulture Srbije, moderni grad, ali i grad stare arhitekture. U godini značajne titule organizuje se na stotine događaja, a šta donose nova infrastrukturna ulaganja?

Za prva 4 meseca ove godine izložbe, koncerte i različite manifestacije u Čačku posetilo je više od 50 hiljada ljudi iz Srbije, ali i sveta, podaci su gradske uprave. Značajan segment projekta nacionalne prestonice kulture je i unapređenje infrastrukture u centru grada.

"Ono što je veoma važno jesu zaista i infrastrukturni radovi i oni su bili verovatno i jedna od odlučujućih stvari kada se Čačku dodeljivala titula prve prestonice kulture. Ono što smo mi tada predložili u projektu bilo je nešto što je jedinstveno, nešto što je unikatno, a to je takozvano formiranje muzejskog kvarta, odnosno muzejskog kompleksa", navodi Branko Ćalović, umetnički rukovodilac projekta Čačak-prestonica kulture 2023.

Radovi na više lokacija su počeli. Uskoro se završava rekonstrukcija ulice Cara Dušana u kojoj je većina ustanova kulture. Novi prilaz sa gradskog šetališta dobiće i Rimske terme, jedinstveni arheološki nalaz iz 3.veka. Stara gradska, Hadžića kuća polako poprima novi izgled. Iz gradske uprave kažu da su infrastrukturna ulaganja ove godine u kulturu velika.

"Samo u ovoj godini zahvaljujući prestonici kulture koju je Čačak dobio 500 miliona će biti uloženo u kulturu. Kad kažem u kulturu mi smo se opredelili za više od 90 programa, preko 500 različitih događaja, blizu 6 hiljada učesnika, petsto i nešto umetnika iz inostranstva će doći u naš grad, ali i za značajne infrastrukturne radove i objekte koji će ostati kao legasi nakon prestonice kulture za neke buduće generacije", ističe Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Većina objekata koji se rekonstruišu su u režimu zaštite, a neki su i spomenici kulture. Zbog toga je u svim fazama rada u ovim zonama uključen Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. O tome vode računa i izvođači radova.

"Rad u takvim zonama je jako zahtevan postoji veliki broj uslova koji treba da se ispune da bi sve bilo onako kako treba da se ne naruši ta ambijentalna celina, da se ne naruši osnovna funkcija tih objekata, odnosno njihov istorijski značaj, a da opet dobije neku novu formu prilagođenu vremenu kome pripadaju", naglašava Marko Gavrilović, iz JP Gradac, Čačak.

Nakon završetka uređenja Ulice Cara Dušana prekoputa Narodnog muzeja izgradiće se novi trg i pešačka zona. Sve to oko spomenika čuvene slikarke, rođene Čačanke, Nadežde Petrović.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar