Čačak - U rebrastom čipsu sa ukusom paprike, proizvedenom u čačanskoj čipsari, „Chips way d.o.o.”, prilikom prelaska granice sa Republikom Hrvatskom utvrđen je visok nivo akrilamida, potencijalno kancerogene supstance.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije odmah po dobijanju informacija od sistema Evropske Unije za brzo obevaštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) da se u datom proizvodu nalazi povišeni nivo akrilamida, izdalo je nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je i proizveden.
„Kontrola je u toku i nakon dobijanja razultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti”, saopšteno je iz Ministarstva.
Redakcija Glasa zapadne Srbije kontaktirala je čačanskog proizvođača ali nam je rečeno da će sa zvaničnim saopštenjem izaći u ponedeljak.
Inače, do stvaranje supstance akrilamid dolazi prilikom termičke obrade hrane, pre svega prženja, pečenja i tostiranja u kojima dolazi do „posmeđivanja” proizvoda.
GZS
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar