Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pregršt aktivnosti za decu i mlade-likovnih radionica i Prva dečija međunarodna likovna kolonija LIST3- iz “laboratorije” Udruženja KREATIVNA JAZBINA Čačak

post-title


Ovaj mesec avgust je na sceni kulture i obrazovanja bio jako produktivan. U sklopu programske celine NA KALDRMI i NA MORAVI- Prve nacionalne prestonice kulture 2023. odežano je više od pet likovnih radionica za najmlađe u organizaciji Udruženja KREATIVNA JAZBINA i njenog glavnog koordinatora i edukatora Ivane Knežević.

Ove godine je LIST 3 ( Letnje igre slikarskih tehnika 3) postala Međunarodna dečija likovna kolonija. Kreativna jazbina je ugostili decu iz Slovenije i Srbije kao i goste iz drugih udruženja i narodnosti koji žive u Srbiji. Od 4. do 11. avgusta je postavljena izložba četrdeset radova nastalih na toj koloniji u Konferencijskoj sali Start up-a.

Ovom prilikom najavljujemo novu izložbu dečijih radova sa kolonije LIST 3 u periodu od 13. do 25. oktobra 2023. u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, jer su jedni od učesnika na koloniji bili iz Vranja.

Naime, Prva Međunarodna dečija likovna kolonija LIST 3 u organizaciji Kreativne jazbine koja je trajala od 1. do 5. avgusta, uz podršku Grada Čačak i Čačanske rodne kao i više od deset privrednika grada Čačka i podršku Slovenačke ambasade realizovana je tako da goste upozna sa svim lepotama Nacionalne prestonice kulture 2023. i više od petnaest mladih umetnika uzrasta od 13 do 18 godina na koloniji su uživali i inspirisali se na Moravi- našem moru i kulturnom sadržaju našeg grada, Karusel festivalu, biblioteci" Vladislav Petković Dis", Izdavaštvu Pčelica, Narodnom Muzeju i Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, uživali su na našem gradskom bazenu i svim čarima i prirodnim lepotama Čačka. Inspirisani i zaokupljeni znamenitim Čačanima nastale su slike koje će dalje biti predstavljane po zemlji i predsavljati kulturno znamenje i nasleđe grada Čačka i međunarodne dečije likovne kolonije LIST 3 i edukacije mladih umetnika. Glavni predavač na dečijoj koloniji je bio Lojze Kalinšek iz Kranja, ostali predavači i edukatori su bili Đorđe Stanić- Užice (sledeća Nacionalna prestonica kulture-2024.) Ikonija Luknar Popović- Smederevo( Društvo Slovencev " Martin Krpan"), Ramona Magda-Vršac, Jovana Nastić- Vranje (Narodni univerzitet) i Ivana Knežević- Čačak ( Udruženje KREATIVNA JAZBINA-domaćin projekta LIST 3).

Ovo nije sve, ovog vikenda 12. avgusta se na Disovom anfiteatru na Moravi održala nova radionica Udruženja Kreativna jazbina, u periodu od 10 do 12 časova kao deo programa UMETNOST NA MORAVI likovnu radionica MoravaEKO- kidsART vodila je Ivana Knežević i asistenti Marta Mesarović i Anka Petrović. Ovog puta likovna radionica bila posvećena najmlađima, deci od tri godine pa naviše. Ova radionica je za produkt imala oko 50 dečijih radova od toga 30 slika na platnu inspirisanih Čačanskom rodnom, voćem i ekologijom. MoravaEKO- kidsART je na otvorenom prikupila pažnju oko četrdesetak najmlađih Čačana i gostiju Čačka, deca su uz voće i predavanje inspirisano ekologijom i apelom da je važno da jedemo i živimo zdravo, poštujemo i uvažavamo prirodu slikalo i crtalo na anfiteatru.

Postoji plan da se napravi izložba radova nastalih na toj radionici u dvorištu udruženja Kreativna jazbina- Kralja Petra 38/2. 14. septembra 2023. od 17 časova. Dobro došli.

 

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar