Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Mlade zvezde sa gudalom u ruci - Oni su budućnost Sabora, petak je njihov dan

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac / Pranjani - Takmičenje mladih violinista Srbije održaće se u petak, 18. avgusta, u saborskoj areni na stadionu u Pranjanima.

Da ovaj instrument ima budućnost najbolji su dokaz mlade zvezde sa gudalom u ruci koje će ovog petka u 20.00 sati nastupiti na jedinstvenoj svetkovini u državi, posvećenoj kraljici svih istrumenata - violini.

Dušan Spasojević ima 21 godinu, sjajan, mladi violinista iz mioničkog sela Tabanovići. Od 10. godine svira violinu a prvi učitelj mu je bio Slavoljub Jovanović.

Sedamnaestogodišnjem Ognjenu Babiću prve taktove na kraljici instrumenata pokazao je deda Božo Simić. Ognjen dolazi iz mioničkog sela Ključ i pre dve godine je prvi put svirao na pranjanskim daskama, kada je osvojio nagradu za najizvornije muziciranje, a tu laskavu titulu osvojio je i prošle godine u kategoriji do 16 godina.

Stefan Glišić se sa 12 godina prvi put susreo sa violinom i već osam godina ona mu je najbolji prijatelj. Stefan je rodom iz sela Planica kod Valjeva a prve taktove mu je pokazao majstor na violini iz Grabovice Saša Petrović.

Iz Lazarevca iz sela Dren dolazi Vladimir Dragićević, osamnaestogodišnjik koji uporedo uči i klasičnu muziku ali zbog ljubavi prema narodnoj ide na privatne časove kod Duleta Nikolića.

Čačanka Emilija Jelić iako petnaestogodišnjakinja, spremna je da ukrsti gudalo sa starijima. Veliki je ljubitelj narodne muzike koju vežba uporedo sa klasičnom u Muzičkoj školi.

Prošle godine u Pranjanima je osvojio nagradu u juniorskoj kategoriji za najbolje odsvirano kolo, a ove godine se David Ž. Marinković vraća da možda pokupi još koju nagradu. David živi u Beču, svira violinu od 12 godine a prve taktove mu je pokazao otac Žika.

Luka Ignjatović dolazi iz Mionice, ima 17 godina i oduvek je imao želju da svira narodnu muziku na violini.

Još jedan povratnik u Pranjane je i Nikola Tomić koji dolazi iz valjevskog sela Divci. Ovaj osamnaestogodišnjak je muzički potkovan i dobro svira kako klasičnu tako i narodnu muziku.

Iz Surdulice, mesta poznatog po trubačima, dolazi nam Andreja Lazarević. Ovaj sedamnaestogodišnjak iz sela Zagužanje dolazi svakog meseca u Valjevo kod profesora narodne muzike kako bi vežbao. Završio je nižu muzičku školu a ove godine se prvi put takmiči u narodnoj muzici.

Katarina Bošković, šesnaestogodišnjakinja iz sela Mala Plana kod Velike Plane sama se prijavila na ovogodišnje takmičenje u Pranjanima. Učenica je srednje Muzičke škole, a velika podrška joj je profesor Zoran Veljković .

Osamnaestogodišnjak iz sela Kalenić kod Uba David T. Marinković sa šest godina je počeo da svira violinu. Završio je nižu muzičku školu, a za narodnu je kako kaže samouk.

Ena Bojić svira violinu već devet godina i pohađa srednju Muzičku školu u Šapcu. Ove godine se prvi put odvažila da se takmiči u narodnoj muzici.

Milan Šišić ima 16 godina dolazi iz Obrenovca može se podičiti svojim precima koji su proslavili ovaj instrument. Unuk je čuvenog Aleksandra Šišića koji je pre više decenija apsolutno vladao muzičkom scenom kada je violina u pitanju.

Svi ovi mladi ljudi predstaviće se u petak u 20.00 časova na saborskoj pozornici, a kao što smo rekli, od naredne godine preuzeće vodeću ulogu u osnivanju „reprezentacije violinista Srbije”.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar