Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



IN MEMORIAM: Preminuo Vojislav Vojkan Lukić

post-title
Foto: Privatna arhiva


Dana, 25.8.2023.godine, u Čačku je preminuo Vojislav Vojkan Lukić, rođen 22.1.1941. godine, u selu Brezovica, u podnožju Rudnika, od oca Desimira i majke Milice, kao najmlađi od šestoro dece. 

Rođen u seljačkoj porodici, neočekivan i neplaniran za velika dela, praktično se sam školovao, često peške sa Rudnika išao u Gornji Milanovac u Gimnaziju, u kondurama i vunenim čarapama. Želja za znanjem i za iskorakom iz sredine, bila je jača i od snega i od kiše.

Ističe se talentom za matematiku i fiziku i to ga operedeljuje za studije na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Tokom studija vreme provodi na izložbama, u pozorištima, najčešće u društvu slikara, pesnika, glumaca. 

Najpre radi u Tehničkoj školi u Gornjem Milanovcu, pa na Tehničkom fakultetu u Čačku, a u penziju odlazi sa pozicije direktora tada uspešnog preduzeća "EMI" iz Čačka. 

Oženio je Veru Majdanac, svoju ljubav iz mladosti i dobio dvoje dece, Natašu i Nebojšu, a od dece i petoro unučadi: Sofiju, Mihaila, Vukašina, Stevana i Džeka. 

Kao pasionirani kolikcionar knjiga i slika, iza sebe je ostavio biblioteku od 3.000 naslova i kolekciju od preko stotinu slika brojnih srpskih umetnika, od kojih je neke i pomagao i lično poznavao. 

Bio je predsednik upravnog odbora galerije Nadežda Petrović, promovitelj izložbi kataloga i organizator likovnih kolonija. 

U preduzeću "EMI" okupio je tim softverskih stručnjaka i bio jedan od prvih na teritoriji naše zemlje u internet provajdingu, omogućivši besplatno korišćenje interneta u čačanskim školama. 

Čovek ispred svog vremena, vizionar, sa zlatnim rukama za kojeg nije bila misterija ni jedan uređaj, mašina, niti motor, radio je vredno i predano, ne odustajući od sebe i svojih ubeđenja. 

Ostavio je trag u svakome ko ga je poznavao, u svojoj bližoj i daljoj porodici, a i u prijateljima, svojim i svoje dece. 

Sve nas je stavio na skije i naučio da volimo sport i umetnost. 

Nesebično pomažući ljudima, svojevremeno je smestio i podržavao nekoliko porodica izbeglih iz Srpske Krajine. 

Mi, njegova porodica, ponosni smo na njega, na njegov život i zahvalni smo na podršci, ljubavi, požrtvovanju i primeru koji nam je dao. 

Nadamo se da smo mu delom uzvratili, a ljubav i ponos nosićemo u sebi dok smo živi.

Opelo će se održati dana, 27.8.2023. godine, u 14 časova, u dvoristu porodične kuće u Brezovici, a sahrana na porodičnom groblju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar