Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



KES Armadilo: Izgradnja vidikovca je šansa da Kablar načinimo svetskim uzorom

post-title


Saopštenje Kluba ekstremnih sportova "Armadilo" povodom izgradnje vidikovca na Kablaru i činjenici da na ovoj planini postoji potencijal za bar još četiri vidikovca, prenosimo u celosti i bez redakcijskih izmena:

Klub ekstremnih sportova „Armadilo“ postoji od 2006. godine. Za sve ove godine delovanja u gradu Čačku, organizovali smo stotine događaja, akcija, ugostili hiljade planinara iz zemlje i sveta, obišli brojne države i planinske vrhove, gledali, učili i mnogo toga primenili u našem kraju. Zahvaljujući tom iskustvu i stručnoj literaturi kroz koju smo imali uvid u razvoj ovih krajeva kroz istoriju, a još od pedesetih godina prošlog veka bilo je pokušaja približavanja prirodnih resursa gradjanima naseg kraja, konačno imamo priliku da Kablar pretvorimo u svetski uzor.

Godinama učestvujemo vežbama spasavanja sa Sektorom za vanredne situacije Čačak, učesnici smo mnogih akcija spašavanja na Kablaru, višegodišnji saradnici sa NURDOR organizacijom koja je podrška deci koja se leče od malignih bolesti, dugogodišnji nosioci međunarodnog takmičenja u Draj tulingu i organizaciji takmičenja.

Urbana planina Kablar treba da bude dostupna i roditeljima sa malom decom koji ih ne mogu nositi u naručju da bi videli pogled sa Kablara. Osobe sa invaliditetom bi imale nezaboravan utisak da mogu izaći na Kablar. Vidikovac će omogućiti svima da uživaju u jedinstvenom pogledu. Zato smo radili na obeležavanju staza, privukli hiljade zaljubljenika u prirodu, promovisali sve posebnosti Ovčarsko – kablarske klisure.

Tvrdimo da Kablar kao „urbana planina“ ima dovoljno staza i potencijal za još 4 vidikovca, uz ovaj čija je izgradnja u toku. Pojedinci koji nemaju nikakve veze sa planinarenjem i rekreativnim sportom sada bi da zaustave život ove planine, razvoj čitavog kraja i ugase naše snove.

Meštani i struka su rekli svoje i pružili bezrezervnu podršku projektu izgradnje puta i vidikovca, sa kojim smo apsolutno saglasni. To će omogućiti da Kablar postane dostupan svima, da celom svetu predstavio ovu lepotu prirode, pogled na meandre Zapadne Morave i bogatstvo flore i faune naše Ovčarsko – kablarske klisure.

Na izrečene uvrede svim planinarima odgovaramo dostojanstveno kroz podršku velikom državnom projektu, na koji ćemo svi sigurno biti ponosni kada bude realizovan.

Petar Šunderić, instruktor i trener alpinizma Kluba „Armadilo“



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar