Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Ljubiću je danas održan tradicionalni septembarski vašar

post-title
Foto: TV Lav plus


U Ljubiću je danas održan tradicionalni septembarski vašar, na praznik Usekovanja Svetog Jovana Krstitelja. Organizacija je drugačija u odnosu na prethodne godine, nema više prodaje na ulici , ali ponuda je raznovrsna, ima svega ,,od igle do lokomotive”.

Više od dve decenija zanatska radionica,, Tradicija” iz Užica izlaže u Ljubiću liciderska srca , svilene bombone, gumene bombone . Cene su od 50 do 200 dinara,a sve se proizvodi u okviru radionice koja postoji više od 200 godina na tržištu.

Iz sela Zlakuse građani su imali priliku da kupe I grnčariju koja je pod zaštitom Uneska I pod zaštitom geografskog porekla. Milojko se bavi ovim poslom više od 300 godina I ta tradicija se prenosi sa kolena na koleno , koriste smesu gline I kamena I to daje visok kvalitet posudama koje se koriste za kuvanje, posluživanje I ukrase. 

Milutin Popović iz Ježevice izložio je razne priključke , traktore, grabulje, kose, prskalice, ali smatra da je ranijih godina bilo dosta bolje.

Vašari se uglavnom vezuju za crkvene praznike i deo su tradije naroda , a nekada su bili i jedine ,,prodavnice” u kojima je mogla da se nabavi roba i zbog toga ,, zauzimaju” značajno mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar