Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak dobija Jedinstveno upravno mesto, nema više napornog obilazaka šaltera

post-title
Foto: Press služba


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je sa saradnicima posetio Čačak. On se sastao sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i predstavnicima lokalne samouprave. Nakon sastanka, na kome se govorilo o zajedničkim projektima ministarstva i Grada Čačka, ministar Martinović posetio je prostorije Gradske uprave, gde će uskoro biti otvoreno Jedinstveno upravno mesto (JUM), ali i salu Skupštine, čiju je izgradnju i rekonstrukciju sufinasiralo resorno ministarstvo.

 

 

 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) u Čačak uložilo oko 27 miliona dinara.

 

-Možemo da se pohvalimo time da je prva elektronska građevinska dozvola izdata baš u našem gradu. Ono na čemu zajedno radimo je otvaranje Jedinstvenoh upravnog mesta (JUM), za šta je resorno ministarstvo opredelilio 5,9 miliona dinara, a 1,1 će biti obezbeđen iz budžeta Grada. Ministrstvo je rekonstrukciju sale Skupštine finasiralo sa 12 miliona, a Grad Čačak sa 13 miliona dinara, čime smo dobili reprezentativnu salu, mnogo komfornije uslove za odbornike, ali i sve učesnike naučnih i ostalih skupova, različitih tematskih konferencija koje se u njoj održavaju – rekao je Todorović.

 

Kao poklon, Grad Čačak je od MDULS-a danas dobio 20 laptop računara koji će uglavnom biti instalirani na Jedinstvenom upravnom mestu.

 

Ministar Martinović je pohvalio izgled čačanske Sale skupštine, naglasivši da je ona i veoma multifunkcionalna, jer se koristi u mnoge svrhe, a ne samo za zasedanja Skupštine. Ministar je takođe naglasio da je u Čačku u toku realizacija projekta uspostavljanja Jedinstvenog upravnog mesta, uz podršku MDULS-a. Jedinstveno upravno mesto je prostorv gde građani mogu obaviti više adminidstrativnih poslova na jednom mestu, gde na šalteru građanin može dobiti informacije, podneti zahtev, kao i rešenje u cilju ostavrivanja svojih prava.

 

-Jedinstveno upravno mesto pokazalo se kao značajno dostignuće u funkcionisanju i državne uprave i lokalne samouprave, i do sada je u Srbiji otvoreno oko njih 40, a u planu je da se do kraja godine otvori još 15. Ono u značajnoj meri olakšava posao građanima, što se pokazalo u praksi- rekao je Martinović. Kako je objasnio, pravilo je da gde se nalazi JUM, tu je i šalter MUP-a Srbije, tako da građani mogu dosta obaveza da završe na jednom mestu.

 

Martinović je istakao da se Čačak u prethodnih nekoliko godina najbrže razvija u odnosu na ostale gradove, u svakom pogledu, a pre svega ekonomskom i infrastrukturnom, naglasivši da je upravo Čačak primer dobre prakse uspešne saradnje lokalne samouprave i države.

 

Nastavak posete Čačku, bio je u Mašinsko-saobraćajnoj školi, kao primeru dobre prakse dualnog obrazovanja, koje je u nju uvedeno još 2017. godine, kako bi se odgovorilo potrebama, pre svega, lokalne privrede. Pre toga, ministar Martinović je posetio i kompaniju „Tifani“, koja učestvuje u realizaciji dulanog obrazovanja, omogućavajući praksu, kao i zaposlenje učenicima tekstilnog smera u Mašinsko-saobraćajnoj školi. U ovoj školi je počela izgradnja objekta koji će biti namenjen učenicima sistema dulanog obrazovanja, a danas je zajedno sa ministrom Martinovićem, školu posetila i Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dulano obrazovanje.

 

-Objekat od 320 metara kvadratnih u dvorištu škole, biće namenjen učenicima koji se obrazuju prema sistemu dualnog obrazovanja, a sa nešto manje od 36 miliona dinara finasiran je iz budžeta Grada. Kabinete ćemo, uz pomoć naših privrednika, opremiti najsavremenihjom opremom. Kao lokalna samouprava prepoznali smo značaj dualnog obrazobvanja, uvodeći tekstilni smer u Mašinsko – saobraćajnu školu 2017. godine, a sada i našem Fakultetu tehničkih nauka imamo takođe ovaj sistem za tekstilnu industriju, u kojoj je u Čačku zaposleno oko 2.500 do 3.000 radnika. Inicijalna priča koja je pokrenuta pre 120 godina kada se škola otvorila, radi potreba lokane privrede, obnovljena je 2021. godine, kada je uvedeno dulano obrazovanje za mašince, prema potrebama lokalnih privrednika, ali i dve firme čiji su vlasnici Nemci, a to su „Forverk“ i „Viland“. Naša, ali i podrška države biće sve jača i bolja – istakao je gradonačelnik Todorović. On je naglasio da se već pet godina radi na ozakonjenju zemljišta gde se nalazi Mašinsko-saobraćajna škola, i taj posao se privodi kraju, nakon čega će se konkurisati kod Ministarstva za javna ulaganja za kompletnu rekonstrukciju škole.

 

Direktorka kancelarije za javna ulaganja Gabrijela Grujić je naglasila da je Čačak bio baza za razvoj dualnog obrazovanja u okviru tekstilne industrije, naglasivši da je predstavnicima Vlade veoma bitna podrška lokalne samouprave, kakvu imaju u Čačku, kao bi ovaj projekat zaživeo i donosio rezultate baš kao u Čačku. Ona je istakla da mladi ljudi, koji se školuju prema sistemu dualnog obrazovanja, iz škole izlaze prepoznajući vrednost svog praktičnog i teorijskog znanja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar