Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dom zdravlja u Čačku dobio akreditaciju na najduži period od sedam godina

post-title
Foto: 4N studio


Čačak - Domu zdravlja u Čačku danas je uručen sertifikat, što znači da je akreditovan za narednih sedam godina (do 2030. godine).

Viši stručni savetnik Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Svetlana Drča danas je uručila sertifikat čačanskom Domu zdravlja i tom prilikom istakla da joj je čast što duži niz godina sarađuje sa čačanskom zdravstvenom ustanovom.


„Učila sam ja od vas više nego vi od mene i prenosila te veštine i u druge zdravstvene ustanove koje su akreditovane. Sa ovim sertifikatom ste pokazali da ste neko ko zaslužuje da bude među najboljima, da ste dobili akreditacijski status na najduži period od sedam godina. I ovo nije samo sertifikat već vaš način razmišljanja i pružanje usluga u skladu sa standardima i vaša svest o tome da kada radite poštujete procedure, protokole i na taj način doprinosite tome da su vaši korisnici zadovoljni i bezbedni u ustanovi u kojoj dobijaju zdravstvenu zaštitu, a zaposleni zadovoljni. Vi bolje od svih nas prepoznajete i gde možete da budete bolji i sve dajete od sebe da to i budete. Vaša snaga su vaši ljudski resursi.  Zahvaljujem se menadžmentu koji je promoter akreditacije, a to svakako je tim i saradnici”, kazala je Drča za Glas zapadne Srbije.

Ona je istakla važnost poverenja korisnika, odnosno pacijenata i jedne zdravstvene ustanove.

„Iz našeg ugla, znači jedno poverenje korisnika u ustanovu koja je kroz primenu standarda kvaliteta pokazala da vodi računa o korisnicima usluga, da usluge koje dobijaju su na najvišem mogućem nivou usklađene sa standardima, da se u ovoj ustanovi, poštujući standarde upravlja rizikom i da se pored toga, što se vodi računa o kvalitetu pruženih usluga i zdravstvene zaštite vodi računa i poštuju oni standardi kada su u pitanju i ljudski resursi, odnosno i zapsoleni. Jednom rečju, poštujući standarde, kao standarde kvaliteta i ova ustanova koja je sada u trećem ciklusu pokazala jedan izvanredan nivo usklađenosti sa standardima, jer su preko 95% ocena koje su dobili sa visokom četvorkom i peticom (4 i 5), što znači najviši, sa druge strane pokazali da su u procesu i da su stalno spremni da i dalje budu raspoloženi da upravljaju rizikom, što znači da se unapređuju, da svaki korisnik koji dođe zna da je u ovoj ustanovi dobio najbolju zdravstvenu zaštitu. Ono što jeste, kroz ovaj proces smo shvatili da je akreditacija jedan od alata za unapređenje kvaliteta rada gde svesrdno na čelu sa rukovodstvom i zapolsenima štite i korisnike, a i sebe”, rekla je ona.

Ne može se zanemariti ni period virusa korona, uprkos tome, vidi se značajan pomak.

„Svakako ono što je značajno da se upravo u tom periodu, kada je bila vanredna siutuacija prepoznat i značaj poštovanja procedura, uputstava i razlika između ustanova koje su imale standarde, koje su imale definisane procese protokole i pre perioda Kovida i da smo mi morali uvažiti specifičnosti u kojima su se pružale zdravstvene usluge. Mislim da su upravo ustanove koje su akreditovane pokazale najviši nivo spremnosti organizacije u tom periodu, upravo iz razloga, jers u imali definisane procedure i uputstva koje su kroz čitav taj period korone usavršili i pokazali da bez ljduskih rezursa u stavri ne može ništa”, zaključila je Drča.

Direktor čačanskog Doma zdravlja Aleksandar Pajović zahvalio se na ovom poverenju i obećao kao obavezu da će iz godine u godinu održavati ovaj nivo i napredovati što više u zaštiti stanovništva, tj. građana.

„Zahvaljujem se svima, pogotovu menadžmentu, zaposlenima i čitavom Domu zdravlja jer samo ako smo svi zajedno i tim, ovo sve ima smisla a sve zbog kvalitetna zdravstvene zaštite građana grada Čačka”, kazao je Pajović.


U julu ove godine čačanski Dom zdravlja posetila je Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova, a o ostvarenim rezultatima direktor Doma zdravlja je rekao da je Agencija osnovana od strane Ministarstva zdravlja još 2008. godine, te da ulazi u jedan ozbiljan posao da prati rad zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji.

„Praćenjem, rada uvodi nove procedure, prati standarde najsavremenijeg lečenja kako u našoj državi, u skladu sa svetskim procedurama. Dom zdravlja Čačak je 2013. godine prvi put ušao u proces akreditacije i dodeljen mu je sertifikat na tri godine, 2016. smo dobili na sedam godina. Ove smo se ponovo prijavili i nastavljamo dalje taj proces, a to znači da će svake godine spoljašnji ocenjivači Agencije za akreditaciju posećivati našu ustanovu da vide da li se to radi onako kako treba po najsavremenijim standardima. Moram da istaknem i to da je većina naših službi, imamo ih 13 akreditovane ušle u taj proces, a one koje nisu ima ih još par, pripremamo se i da one uđu u taj proces. Želimo da se napravi razlika između akreditovanih ustanova i onih koje to nisu. Ne kažemo da i ostale ustanove ne rade kvalitetno i po pravilima, ali mi smo spremni da budemo iskontrolisani i da primenjujemo sve ono najsavremenije i što je najispravnije jasno po instrukcijama Ministarstva zdravlja”, pojasnio je Pajović.

On je ovom prilikom obrazložio šta je sve unapređeno u proteklih godinu dana u čačanskom Domu zdravlja.

„Mi se trudimo da svake godine unapredimo kvalitet našeg rada. Prvo, kontinuirana medicinska edukacija naših zaposlenih, oni prate seminare o najnovijim saznanjima i dostignućima. Vodimo računa o zanavljanju kadra, naši lekari odlaze na specijalizacije trenutno ih je 16, to je nematerijlno, ali jako bitno i značajno. U materijalnom delu mi smo oko 30 miliona u prethodnoj godini uložili u najsavremeniju opremu, da li se radi o ultrazvučnom aparatu ili drugim aparatima na različitim odeljenjima. Imamo savremenu opremu i naši radnici rade korektno, uvek to može bolje. Imamo četiri najsavremenija UZ aparata u našoj ustanovi, nova sanitetska vozila i uopšte ulažemo jedan napor u saradnji sa lokalnom samoupravom, sa Ministartvom zdravlja uspevamo da budemo jedna od kvalitetnijih ustanova u Srbiji”, izjavio je direktor Doma zdravlja.

Pajović je naznačio da je bitno da jedna zdravstvena ustanova bude akreditovana, prvenstveno zbog građana, jer oni dobijaju prevashodno kvalitet i imaju uverenje da se leče po poslednjim standardima, odnosno po pravilima koja su uvedena. To su takozvani vodiči dobre prakse. Postoje protokoli, postoje procedure, akreditacija mora biti prisutna svakog dana, svakog sata u jednoj ustanovi, to je način rada da se što kvalitetnije pružaju zdravstvene usluge građanima.


„Najpre, velika zahvalnost kolegama koji su zajedno sa menadžmentom uzeli čitav ovaj posao, koji nije bio ni lak, ni kratkotrajan. Komisija je kod nas bila u gostima puna tri dana i oni su uvidom u našu medicinsku dokumentaciju, kao i obilaskom službi procenjivali, da li su ispunjeni svi standardi da dobijemo akreditacijski sertifikat i da li se sve radi po procedurama koje su propisane za akreditaciju. Tako da zahvaljujući svima Dom Zdravlja je i ove godine dobio sertifikat. Zapravo, 2013. godine Dom zdravlja je sertifikovan, prvo na tri godine, a zatim na sedam. Sada smo dobili od 2023. do 2030. godine sertifikat”, rekla je za Glas zapadne Srbije dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatrije, načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece i koordinator za akreditaciju ustanove u ovom ciklusu.

Dr Jovanović je istakla da je ovo bio jedan veliki timski rad u kome je učestvovalo kompletno osoblje Doma zdravlja, to je 455 zaposlenih.

„Iz našeg ugla za pacijente ovo znači da se u ovom Domu zdravlja dobija kvalitetnija zdravstvena usluga, nego u Domu zdravlja koji nije akreditovan. U praksi, to znači da se pacijenti leče po protokolima, po procedurama utvrđenim, da se vodi adekvatna medicinska dokumentacija, naravno, da se vodi računa o pravima pacijenata, da je higijena zadovoljavajuća, da se terapija daje u skladu sa procedurama. Znači da ova ustanova svake godine pravi plan unapređivanja kvaliteta, a za pacijente to znači da će dobiti pravovremenu i dostupnu zdravstevnu uslugu”, zaključila je dr Jovanović.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar