Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srednjovekovni grad Maglič uskoro u novom ruhu

post-title
Foto: Press služba


Jedan od simbola grada Kraljeva, koji monumentalno stoji tik iznad reke Ibar, srednjovekovni zamak Maglič, zahvaljujući sredstvima koje su izdvojile država i Grad Kraljevo, ne samo da će obnoviti stari sjaj, već će i upotpuniti svoj izgled brojnim sadržajima koji će Kraljevčanima, ali i brojnim turistima, dočarati epohu Nemanjića. 

 Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da je javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova u podnožju srednjovekovne tvrđave Maglič završena, kao i da će uskoro građevinski inženjeri i arhitekte započeti projektovanje.

„Već naredne godine biće započeto izvođenje radova na izgradnji parking prostora koji će se nalaziti sa desne strane puta Kraljevo – Raška. Biće izgrađena i pasarela koja će omogućiti turistima koji dolaze do parkinga da pređu magistralu. Nakon toga, biće izgrađen i most preko reke Ibar, a preko mosta će biti izgrađen i plato tako da će svi Kraljevčani, ali i svi gosti koji dolaze iz drugih gradova i iz inostranstva, moći brže i lakše da stignu do tvrđave Maglič“, pojasnio je Terzić. 

Prema njegovim rečima, kada bude završena prva faza radova, Grad će se potruditi da obezbedi još turističkih sadržaja u okviru kompeksa Maglič kako bi svi koji dolaze do Kraljeva mogli da uživaju ne samo u predivnom pogledu sa ove impozantne tvrđave, već i da vide kako se živelo u Srbiji u srednjem veku. 

„Uveren sam da će uz srpske srednjovekovne manastire Žiču i Studenicu, Maglič konačno postati treća važna turistička destinacija u našem gradu“, poručio je gradonačelnik.

Kako ističe PR Turističke organizacije Kraljeva Igor Tešić, ne postoji nijedna druga tvrđava, ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope, koja je tako puna istorije, a tako i misteriozna, kao što je Maglič, zbog čega je posebno interestantna i zanimljiva turistima. Kako je pojasnio, ideja je da se u podnožju tvrđave napravi i replika srednjovekovnog sela, suvernirnica, infocentar, evenutalno i soba sa sadržajima koji su zanimljivi i mlađim, modernim, generacijama, čime bi, kako smatra, došlo do procvata Magliča. 

„Vidimo Maglič kao tvrđavu koja će se turistički znatno razvijati i biti turistički centar Doline vekova gde su još i Žiča i Studenica. Maglič zaslužuje jedan ovako veliki projekat i da bude u top pet preporuka u našoj zemlji. Nijedna ekskurzija u Srbiji ne bi trebalo da prođe bez obilaska manastira Žiče, Studenice i Magliča“, poručio je Tešić. 

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Katarina Grujović Brković istakla je da je srednjovekovna tvrđava predstavljala važno mesto zbog svog strateškog položaja koji zauzima u dolini Ibra. Kako je pojasnila, s obzirom na to da se nalazi na strmoj litici koja se izdiže iznad Ibra, često tokom proleća i leta ume da bude sakrivena maglom koja obavija prostor na vrhu brda, pa je utvrđenje Maglič po tome i dobilo ime. Prema njenim rečima, projektom, za koji je Ministarstvo kulture Republike Srbije izdvojilo 20 miliona dinara, urađeni su konzervacijsko-restauratorski radovi, a trenutno je u toku četvrta faza radova čiji završetak je planiran do kraja ove godine.

 Prema nekim verovanjima, zamak Maglič podignut je u XIII veku, ali je nepoznanica da li je graditelj bio Uroš I ili njegov otac Stefan Prvovenčani. Tokom XIV veka, Maglič je bio sedište srpskog arhiepiskopa Danila II, desne ruke kralja Milutina koji je obnovio i dogradio Maglič. Celokupni lokalitet proglašen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja, bedemi tvrđave dugi su oko 270 metara, a sastoji se od Crkve Svetog Đorđa, glavne i pomoćne kapije, ostataka palate sa podrumom i sedam kula visokih dvanaest metara, dok je najpoznatija osma, visoka dvadeset metara, predstavlja najjaču kulu i naziva se Donžon. Država je za projekat izgradnje mosta preko Ibra, pasarele i parkinga u okviru kompleksa tvrđave Maglič uložila čak 475 miliona dinara.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar