Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas zvanično kreću radovi na Kablaru, meštani organizuju doček i proslavu, predlažu da put ka vrhu Kablara nosi ime pokojnog Irineja

post-title
Foto: Mediaportal


Danas će i zvanično krenuti radovi na gradnji montažnog vidikovca na Kablaru, a obeležavanju početka radova prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar turizma Husein Memić.

Meštani Kablara povodom, kako kažu velikog dana za njihova zapostavljena sela organizovaće doček i svečanost povodom početka radova, iako su oni već krenuli pre skoro mesec dana sa gradnjom puta široke saobraćajnice od Ovčar Banje ka vrhu Kablara, rekonstrukcijom elektromreže, a u planu je i gradnja još dva važna putna pravca koja će kablarska sela najbrže spojiti sa magistralom.

Slično misle i svi ostali Kablarci, sem Velimira Mitrovića, bivšeg gradskog menadžera i načelnika LER-a u vreme vladavine dinastije Ilić u Čačku, koji se protivi iz njemu znanih razloga.

Međutim, opšte mišljenje je planinaca da je to politikanstvo, i da je oživljavanje ovih posustalih sela preko ovakvih projekata i te kako važno. Meštani su javno zamolili sve te politikante i kvazi ekologe da im, kako su kazali, ne ruše budućnost i budućnost njihove dece. 

Inače, radi se o montažnom objektu površine 49,6 kvadrata koji će biti postavljen na nekoliko bezbednih šipova na mestu gde se sada nalazi stari klimavi vidikovac. Zanimljivo je da će najveći deo radova odvijati se u fabričkoj hali, budući da se radi o montažnom objektu dok će jedan deo od kamena i drveta biti postavljen na samom terenu.

Uvaženi čačanski advokat, čiji preci su ostavili dubok trag ne samo na Kablaru odakle i potiče, već i u Čačku i celoj Srbiji. Međutim, Kablarci ne misle tako. „Ovo je istorijski i civilizacijski iskorak za kablarska sela i ceo ovaj kraj. Apsolutno podržavam gradnju i ustupili smo moj brat i ja deo zemljišta potpuno besplatno,  za sve radove koji se budu odvijali na ovom prostoru, iako sam potpuno drugog političkog opredeljenja”, kaže Ivan Čvrkić, dugogodišnji član Demokratske stranke preko čije zemlje je urađen pristupni makadamski put do samog vrha Kablara. 

Zovemo trubače, imaju i predlog  kako da nazovu put ka vrhu Kablara

Meštani sutra pripremaju malu svečanost na vrhu planine na kojj su već sagrađena dva parkinga preko puta Čvrkića kuće. ,,Hoćemo da dočekamo i ozvaničimo početak radova iako su oni već uveliko u jeku. Ovo je prvo slavlje, nas zaboravljenih stanara ove planine posle pola veka, valjda će se kao što smo uvek radili oglasiti i truba. Odavde su sa njom ljudi odlazili u rat, rađali se i ženili ... ima li lepšeg trenutka od toga kad vidiš da se rađa neki novi život. Na ovim visovima rođena je majka i baka pokojnog Irineja, to je na mom imanju.

Bio je monah sa patrijarhom Pavlom u Ovčar Banji. Ovaj put ka vrhu treba da se zove po Irineju, ovuda je hodio i molio se Bogu za sve nas“, kaže Radojica Todorović meštanin Vrnčana iz familije blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

 

Kablar uskoro na turističkoj mapi Srbije 

Dolazak predsednice Vlade i ministra turizma Huseina Memića označiće veliki iskorak Kablara u turističkom smislu. Ova planina i vidikovac naćiće se na turističkoj mapi Srbije u društvu velikih kao što je Tornik, Đavolja Varoš, Kopaonik, Fruška Gora, Uvac i drugi biseri prirode.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar