Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Kraljevo dobio više od 15 miliona dinara za energetsku sanaciju Mašinske tehničke škole

post-title
Foto: Press služba


Grad Kraljevo našao se među više od dvadeset gradova i opština koji su dobili sredstva u okviru Nacionalnog Programa sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović svečano je uručila ugovore o energetskoj sanaciji javnih objekata u Vrnjačkoj Banji. 

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić istakao je da naš grad godinama veoma uspešno sarađuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Do sada smo zajedničkim sredstvima završili rekonstrukciju zgrade Elektro-saobraćajne tehničke škole „Nikola Tesla“ i zgrade Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, a pri kraju su i radovi na energetskoj sanaciji zgrade Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Ribnici“, podsetio je Terzić.

Prema njegovim rečima, Grad Kraljevo se i ove godine javio na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike i dobio 15.600.000 dinara za energetsku sanaciju zgrade Mašinske tehničke škole „14. oktobar“. 

„Pored ovih sredstava, Grad će obezbediti dodatnih 30 odsto od ukupnog iznosa, a nakon toga očekuje nas početak javne nabavke i po izboru izvođača biće započeti radovi na energetskoj sanaciji ove škole“, pojasnio je gradonačelnik, pa istakao da Grad svake godine konkuriše i dobija sredstva za energetsku sanaciju, a kako smatra, ovakvim projektima najzadovoljniji su nastavnici, profesori i njihovi đaci. 

Ministarka Đedović Handanović pojasnila je da će kroz Program sanacije objekata od javnog značaja, prema procenama stručnjaka, kada se objekti saniraju, doći do uštede energije između 20 i 50 odsto. 

„Značajne će biti uštede računa za troškove električne energije, pre svega, ali i u očuvanju životne sredine i bolji komfor ljudi i dece jer imamo 10 osnovnih škola i dva vrtića koji su dobili sredstva. U prethodnim pozivima sanirano je 145 objekata, ukupno je uloženo 2,7 milijardi dinara, a došlo je do uštede 30 miliona kilovat sati odnosno 12.500 tona emisije ugljen-dioksida. To je ono što pokušavamo da uvedemo u celoj Srbiji - da budemo pre svega energetski efikasni, da štedimo više, trošimo manje, imamo manje račune“, kazala je ministarka.

Projekti za koje su obezbeđena sredstva, u okviru Nacionalnog Programa sanacije objekata od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave, u većini slučajeva se odnose na sanaciju škola, vrtića, zgrada za zdravstvenu zaštitu i slično.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar