Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Naučni skup „Kosovo i Metohija u XX veku“ održan u Narodnom muzeju Kraljevo

post-title
Foto: Srđan Vulović/Narodni muzej Kraljevo


U okviru proslave Kraljevdana, na dan posvećen ktitoru Manastira Žiče, svetom kralju Stefanu Prvovenčanom, u Narodnom muzeju Kraljevo održan je Naučni skup „Kosovo i Metohija u XX veku (Istorijsko-geopolitički osvrt)“, na kome je četrnaest uglednih naučnika iz oblasti istorije, prava i geopolitike predstavilo dvanaest radova. 

 Ideja za organizovanje ovog jednodnevnog naučnog skupa, koji je rezultat uspešne višegodišnje saradnje Narodnog muzeja Kraljevo, Pravnog fakulteta Univerziteta Beogradu i Instituta za političke studije iz Beograda, proistekla je iz potrebe da se još jednom razmotre međunarodni i unutarpolitički tokovi i geopolitičke okolnosti, koje su dovele do situacije u kojoj se sada nalaze Srbija, Kosovo i Metohija, te srpski narod u celini.

 Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je pozdravio učesnike, istakao je da je ovaj naučni skup tek jedan u nizu značajnih naučnih konferencija koje je Narodni muzej Kraljevo organizovao u poslednjih nekoliko godina.

„Eminentni politikolozi, pravnici, istoričari, demografi, nastoje da pronađu istorijske činjenice i argumente koji će pokazati značaj Kosova i Metohije za celokupni srpski narod, nastoje da pronađu ulogu Kosova i Metohije u geopolitičkom smislu u istorijskim okolnostima u XIX i XX veku, ali i u savremenim danima. Nadam se da će Narodni muzej i u budućnosti organizovati ovakve konferencije, a da bi u tome uspeo, neophodno je da sarađuje sa značajnim naučno-istraživačkim organizacijama u našoj zemlji“, rekao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva, dodajući:

„Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodni muzej Kraljevo su do sada tri puta zajedno organizovali zajedničke konferencije, u partnerstvu sa Institutom za političke studije iz Beograda. To pokazuje da naš Narodni muzej, pored kulturne, veoma uspešno razvija i naučno-istraživačku delatnost, a ljudi koji su zaposleni u našem Muzeju, bilo da su istoričari ili pripadaju drugim društveno-humanističkim naukama, do sada su na ove tri konferencije objavili veoma značajne radove. Očekujem da će i u budućnosti naučno-istraživačka delatnost Narodnog muzeja u Kraljevu uspeti da se razvija, a Grad će uvek novčano pomagati kako bi ovakve manifestacije mogle da se organizuju.“

Naučni savetnik u Institutu za političke studije Milomir Stepić istakao je da je tema ovog naučnog skupa uvek aktuelna. 

„Moramo uvek da govorimo o Kosovu i Metohiji i da ne zatvorimo tu temu. To je, ako ne najkrupnije, svakako jedno od najkrupnijih pitanja ove zemlje i u naučnom, i u političkom i u egzistencijalnom smislu. Često zaboravljamo na prirodna bogatstva na Kosovu i Metohiji, koja nam daju jednu ogromnu perspektivu. Ova zemlja bez Kosova i Metohije ne može, ne samo u identitetskom smislu nego i u ekonomskom, što se često zanemaruje“, rekao je Stepić pojasnivši da učesnici ovog skupa o Kosovu i Metohiji govore sa različitih stanovišta, spoljašnji okvir rasprave je istorijsko-geopolitički. 

„Istorijsko se svodi na XX vek, kada su ti procesi najintenzivniji i kada smo došli krajem XX veka do pokušaja nasilnog otcepljenja Kosova i Metohije od Srbije uz pomoć zapadnih sila, uz pomoć NATO-a, otvorene podrške, čak ulaska u rat za to. Sa geopolitičke tačke govorimo o Kosovu kao jednom središtu Balkana i nemerljivo važnom prostoru za kontrolu Balkana. Staro geopolitičko pravilo je da ko kontroliše Kosovo i Metohiju, kontroliše Balkan, a ko kontroliše Balkan, kontroliše Evroaziju“, kazao je naučni savetnik u Institutu za političke studije Milomir Stepić naglasivši da su stručnjaci na naučnom skupu jako kompetentni u svojim oblastima i da ovakav skup može da služi na čast ne samo Narodnom muzeju i Kraljevu nego i čitavoj Srbiji.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar