Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prvi čovek Grada Kraljeva se priključio akciji dobrovoljnog davanja krvi

post-title
Foto: Press služba


Redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Kraljevo, koju organizuju svake srede, ove sedmice priključio se i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je inače redovni dobrovoljni davalac krvi.

 Kako je istakao prvi čovek Grada, danas je kraljevački Crveni Krst bio pun - radnici „Elektroprivrede Srbije“, „Železnice“, „Telekoma“, narodni poslanici iz Kraljeva, kao i omladinci Srpske napredne stranke, došli su u prostorije Crvenog krsta u Ulici cara Lazara kako bi dali krv. 

„Krv sam dao više od dvadeset puta i mislim da svaki čovek, koji je zdrav, treba redovno da daje krv kako bi pomogao svima onima kojima je neophodna ta dragocena tečnost. Svako ko je imao u porodici nekog kome je krv bila neophodna zna kako je to i zbog toga je bitno da krv dajemo redovno, na tri meseca, na koliko mi muškarci možemo da damo“, izjavio je Terzić. 

Prema njegovim rečima, ako neko ne može četiri, makar dva puta godišnje može donirati krv jer tako pomaže.

„Nije bitno da li tog čoveka poznajemo ili ne poznajemo, da li on živi u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu ili Žagubici, bitno je da pomažemo ljudima kao što nama pomažu drugi ljudi, ili članovima naše porodice, kada je to potrebno, jer mnogo je bolje da ste u situaciji da možete da pružite nekom pomoć nego da se nalazite u situaciji da je vama pomoć potrebna“, poručio je gradonačelnik.

 Prema rečima sekretara kraljevačkog Crvenog krsta Radmile Dobrić, današnja, 46. akcija, planska je akcija Crvenog krsta u ovoj godini. 

„Pored društava dobrovoljnih davalaca krvi iz kraljevačkih preduzeća, i gradonačelnik, humanim gestom, ličnim primerom, pokazuje da nije teško biti human. Ujedno šalje otvoreni poziv i poruku građanima Kraljeva da dođu i postanu članovi najhumanijih, da daju krv kako bi ova dragocena tečnost, koja ni sa čim drugim ne može da se zameni, čekala pacijenta a ne pacijent nju“, kazala je Radmila Dobrić zahvalivši svim dobrovoljnim davaocima krvi.

Kako je pojasnila, krv se daje za pacijenta, ma iz kog dela naše države bio. Zahvaljujući redovnim dobrovoljnim davaocima, planskim akcijama, kako smatra, Crveni krst Kraljevo će dostići plan koji je zacrtan za ovu godinu, a u redovnim akcijama sredom prikupi se u proseku između 40 i 60 jedinica krvi.

 Predstavnik Društva dobrovoljnih davaoca krvi „Telekoma“ Perica Radosavljević istakao je da se članovi ovog društva uvek rado odazivaju pozivu Crvenog krsta za davanje krvi. 

„Smatramo najnormalnijim da se odazovemo pozivu da damo krv kako bi pomogli kome je pomoć potrebna. Danas smo tu sa oko 20 ljudi, nekad imamo mnogo više, ali bitno je da redovno dajemo krv i uvek smo tu da pomognemo“, poručio je Radosavljević.

Prema rečima potpredsednika omladine Srpske napredne stranke Filipa Lazića, ovo nije prvi, a ni poslednji put da ovakve akcije sporovode u delo. 

„Svaki put posle dobrovoljnog davanja krvi svi se osetimo lepše jer znamo da naše malo nekome znači mnogo. Pozivam sve koji mogu da daju krv da to obavezno i urade“, poručio je Lazić.

Svi koji žele i mogu da daju krv to mogu da učine već sledeće srede, u prostrijama Crvenog krsta Kraljevo, od 9.00 do 14.00 časova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar