Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: Za prvih devet meseci ove godine otkriveno 981 krivično delo

post-title
Foto: GZS


Čačak - Što se tiče rada kriminalističke policije u periodu od januara do septembra karakteriše je to što je ukupno otkriveno 981 krivično delo, a što je za 195 krivičnih dela ili 16,58 procenata manje u odnosu na period prethodne godine.

„Smanjen je broj krivičnih dela u oblasti opšteg i visokotehnološkog kriminala, a otkriven je veći broj krivičnih dela u oblasti privrednog i ekološkog krimininala. U oblasti suzbijanja privrednog kriminala evidentirana su 102 krivična dela, što je za 27,5 procenata više nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 80 dela. Najveći broj krivičnih dela je nedozvoljen promet akciznih proizvoda gde je ukupno evidentirano 21 krivično delo i prilikom suzbijanja nelegalnog prometa akciznih proizvoda policijski službenici su u periodu januar - septembar ukupno zaplenili 1 126,8 bokseva cigareta, 467,6 kg rezanog duvana, 2 743 litara nafte i 1 585,5 litara alkoholnog pića. Ukupna procenjena materijalna šteta izvršenja krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala je negde oko 49,237 miliona dinara, a ukupna imovinska korist u navedenim delima je 63,450 miliona dinara. U oblasti suzbijanja ekološkog kriminala evidentirano je 20 krivičnih dela, što je za 17, 65 procenata više nego u istom periodu prethodne godine, kada je bilo evidentirano 17 krivičnih dela. Najveći broj dela u ovoj oblasti su šumske krađe, gde je u dosadašnjem radu protiv osam lica podnete krivične prijave. U oblasti suzbijanja opšteg kriminala evidentiran je manji broj krivičnih dela i posmatrano po grupama krivičnih dela to izgelda ovako. Smanjen je broj krivičnih dela protiv imovinskih delikata za 37 procenata, 361 krivično delo evidentirano je ove godine za razliku od 572 dela evidentirana prošle godine. Takođe, smanjen je broj krivičnih dela protiv života i tela za 31 procenat, smanjen je broj krivičnih dela protiv javnog reda i mira za 26 procenata i smanjen je broj dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja za 22 procenta. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela rasvetljeno je 65 procenata, što je više nego u istom periodu prošle godine kada je taj procenat bio 63,3 procenta. Od početka 2023. godine evidentirano je jedno krivično dela sa smrtnom posledicom i to delo teško ubistvo izvršeno u aprilu mesecu ove godine u mestu Gornja Trepča, gde je osumnjičen uhapšen u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i procesuiran. Najveći broj krivičnih dela opšteg kriminala čine dela protiv imovine i oni iznose 37 procenata od ukupnog broja dela. Po strukturi najviše dela čine krađe, teške krađe i krivično delo prevara”, kazao je šef odseka u Odeljenju kriminalističke policije Dušan Negojević.


Svesni smo da imovinski delikti najviše pogađaju građane bez obzirana na to koliko su isti oštećeni pa zato, kako kaže Negojević, ulažu se veliki napori da oni koji ih čine procesuiramo i sklonimo sa ulice.


„Policija je intezivnim radom rasvetlila 22 krađe koje su izvršene krajem 2022. i početkom 2023. godine na teritoriji grada i u selima Prijevor, Trbušani, Preljina i Atenica gde je iz porodičnih kuća, pomoćnih i ugostiteljskih objekata, prodavnica i automobila kraden novac, zlatni nakit, alat, bicikle, novčanici i drugi. Takođe, je uhapšen muškarac koji je fizički nasrnuo na jednu Čačanku i od nje oteo novčanik a od radnice nakon što je zatvorila menjačnicu uz pretnju pištoljem pokušao da oduzme novac. Uhapšen je i muškarac koji je od radnice iz kladionice uz pretnju pištoljem uzeo oko 70 000 dinara, a na isti način iz druge kladionice odneo oko 25 000 dinara, a zatim iz apoteke uz pretnju šrafcigerom uzeo oko 110 000, dok je uz pretnju pištoljem iz jedne trafike pokušao da otme novac. Policija je takođe, za nekoliko minuta, policija je pronašla i uhapsila muškarca koji je uz pretnju nožem radnici jedne trafike oduzeo novac”, kazao je Negojević.

On je dodao da su ostvareni pozitivni rezultati u oblasti suzbijanja maloletničkog kriminala, jer je manji broj krivičnih dela izvrešeno od strane maloletnih lica i to za 11,63 procenta u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo 43 krivična dela, a u ovoj godini 38.

„Dobri rezultati su na suzbijanju narkomanije i otkrivanja lica koja se bave proizvodnjom i prodajom narkotika. Imajući u vidu da se Policijska uprava Čačak geografski nalazi na tranzitnom području kao i rasprostranjenost i štetne posledice narkomanije i jedan od prioriteta u radu PU je presecanje krijumčarskih kanala kojima se droga distribuirana do zavisnika kao i sprovođenje preventivnih aktivnosti u kojima je saradnja policije sa medijima ključna kako bi se pokazale sve štetne posledice od upotrebe droga”, naveo je on.

U periodu od januara do septembra ove godine zaplenjeno je više od 76,6 kilograma opojnih droga, od čega je 76 kilograma opojna droga marihuana.

„Najveće zaplene su u martu mesecu kada je otkrivena laboratorija u Trnavi za ilegalnu proizvodnju kanabisa, sa ukupno 992 sadnice i opremom, ako i zaplena u septembru u mestu Zeoke u Lučanima gde je pronađen zasad sa 57 stabala”, zaključio je Negojević.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar