Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grad Čačak objavio konkurs za ugradnju solarnih panela na porodičnim kućama

post-title
Foto: RINA


Danas je objavljen javni konurs za sufinnsiranje ugradnje solarnih panela za proivodnju električne energije za sopstvene potrebe na porodičnim kućama na području grada Čačka.

Za ugradnju solarnih panela u Čačku obezbedjeno je 11,5 miliona dinara. Reč je o sredstvima preostalim iz prošlogodišnjih projekta sufinansiranja mera energetske efikasnosti koji su realizovali grad Čačak i ministarstvo rudarstva i energetike za šta je bilo opredeljeno ukupno 90 miliona dinara.

Na javni konkurs za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe dokumentaciju je predalo 7 firmi od kojih će gradjani moći da preuzmu predračune koje će uz ostalu dokumentaciju predavati prilikom konkurisanja za ugardnju solarnih panela .

Spisak firmi biće dostupan i na sajtu grada Čačka pa će zainteresovani gradjani moći da se obaveste o cenama i o panelima koji se ugradjuju.

„ Gradajani koji konkurišu moraju biti vlasnici legalnog objekta i brojila , a potrošnja elektrine energije u objektu za koji se konkuriše mora da iznosi minimum 30 kilovata. Uz to je neophodno dostaviti validnu dokumentaciju”, pojašnjava Vladimir Gojgić načelnik GU za LER.

Maksimalni iznos podstičajnih sredstva koji se mogu dobiti iznosi 840.000 dinara, od čega polovinu tj. 420. 000 subvencioniše grad Čačak i Vlada Srbije preko ministarstva rudarstva i energetike, a ostatak gradjani. Ukoliko ukupan iznos premaši 840 .000 dinara, razliku doplaćuju gradjani. Maksimalna snaga mini solarne elektrane koja se instalira može biti 6 kilovata.

„To je dovoljno za objekte koji troši oko 600 kilovata električne energije i više”, ističe Vladimir Gojgić.

Konkurs za sve ostale mere energetske efikasnosti za gradjane za 2023.godinu biće raspisan početkom novembra, a za firme konkurs je objavljen 10. oktobra.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar