Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na redovnoj sednici štaba za vanredne situacije utvrđeno da je grad spreman za zimsku sezonu, kao i da je ukinuta epidemija afričke kuge svinja

post-title
Foto: Press služba


Na današnjoj 26. sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrano je osam tačaka, među kojima je bila i spremnost nadležnih javnih preduzeća za predstojeću zimsku sezonu. Kako je nakon sednice istakao zamenik komandanta Gradskog štaba Vladan Milić, na lageru se nalazi oko 100 tona soli, javna preduzeća poseduju adekvatnu mehanizaciju za otklanjanje snega, a utvrđene su i saobraćajnice koje će biti prioritetne za čišćenje.

 

-I ove godine, mesne zajednice će raspolagati takozvanim vozama, kako bi meštani sami mogli da čiste putne pravce, koji nisu u programu čišćenja nadležnih preduzeća, a gorivo će biti, kao i do sada, plaćeno iz gradske kase. Sve zavisi od toga kakva će biti sezona, ali smo sada stabilni sa zalihama, a imamo i sredstva za dokupljivanje, ako to bude potrebno. Najbitnije je da je spremna mehanizacija, koja je tokom dve, tri godine obnovljena u javno komunalnim preduzećima - rekao je zamenik Milić, navodeći da građani moraju biti svesni činjenice da se čišćenje ne vrši sve dok traju padavine, pa tako ih je i za predstojeću zimsku sezoniu zamolio za strpljenje.

 

Centar za socijalni rad i Crveni krst utvrdili su spisak svih socijalno ugroženih građana i u najudaljenijim delovima na teritoriji grada Čačka i predvideli adekvatnu pomoć za njih u zimskim uslovima.

Na zasedanju Štaba, rečeno je da je juče, odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukinuta zabrana transporta i prometa svinja, jer se već dva meseca nije pojavio novi slučaj zaraze.

 

-To je odlična vest za naše poljoprivrednike, jer će moći konačno da normalizuju uzgoj svinja. Dakle, dozvoljeni su i prodaja i transport, sve što je u sklopu proizvodnje svinjskog mesa. Zabrana je bila u dva navrata, zbog epidemije koja se prvo pojavila u Mrčajevcima, a zatim se širila i sa leve i sa desne obale Morave. Zahvaljujući angažovanju Veterinarske inspekcije Čačka, Veterinarskog instituta Kraljevo, kao i gradskoj upravi koja je pružila logističku podršku preko JKP „Komunalac“ i njihovog odeljenja „Zoohigijene“, epidemija je zaustavljena– rekao je Milić. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar