Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zlatna medalja od Global Invention foruma za projekat ,učenika čačanske Tehničke škole

post-title
Foto: TV Lav plus


Bivši učenici Tehničke škole iz Čačka,  sada studenti pod mentorstvom profesorke Olge Dukić zavredeli su prestižna priznanja na Global Invention Forumu na Kipru. Njihov projekat,, Pametna kuća”,  nagrađen je zlatnom  medaljom, a osvojili su i specijalnu nagradu od Svetske invencione asocijacije za intelektualnu svojinu.

,, Pametna kuća ima brojne funkcionalnosti, kao što je veb kamera koja očitava registarske tablice na automobilu i  korišćenjem veštačke inteligencije prepoznaje tablice koje su unete u sistem i samo u tom slučaju se otvaraju vrata na  garaži.  Ugrađeni su i  sistemi koji registruju prisustvo stanara u kući i u slučaju ukoliko se duže vreme niko ne nalazi isključuju se sistemi za grejanje, za ventilaciju  i na taj način se poboljšava ekološka efiksanost, a postižu se i dodatne uštede”, rekla je profesorka u Tehničkoj školi, Olga Dukić.  

Nagrađeni učenici projekat su  razvijali u toku  prethodne školske godine. Smatraju da je za uspeh najvažniji timski rad, a u radu im je bilo najzanimljivije projektovanje kuće jer je to bilo nešto novo sa čim se ranije nisu  susretali.

,, Moja uloga bila je razvijanje nekoliko softvera koji podržavaju ovu kuću između mobilne aplikacije za povezivanje kuće sa mobilnim telefonjom i veštačke inteligencije koja podržava kameru za čitanje registarskih tablica”, rekao je Luka Bojošević.

,, Na početku sa mojim drugaricama ja sam  pravila  kako bi izgledala maketa te kuće , a kasnije smo pomagale drugarima,  delove koda programirale sa njima”, rekla je Tijana Lazović.

Projekat ,,Pametna kuća”  nagrađen je i medaljom za najbolji izum i izuzetan pronalazak od IFIA kao i specijalnom  nagradom od Internacionalnog salona inovacija u Moskvi.

Nagrađeni tim zahvalan je na podršci  lokalnoj samoupravi i Naučno tehnološkom parku, a njhov projekat plairano je da  predstave u  martu u  Moskvi na International Salon of Inventions.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar