Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen i u Gornjem Milanovcu

post-title
Foto: Press služba


Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, danas u 10 časova na spomenik Živojina Mišića, vence su položili: Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Povodom današnjeg praznika, predsednik opštine Dejan Kovačević se obratio prisutnima: ,, Kao što je poznato, Srbija je u Prvom svetskom ratu , nažalost, ostala bez trećine svog stanovništva, ali srpska vojska se pokazala kao najsnažnija vojska, ne samo u Evropi, već kao najsnažnija vojska na svetu. Sve ono što je naša vojska izvojevala u oba svetska rata, slobodu srpskog naroda, mi danas moramo da čuvamo. Zato moramo da budemo mudri i pametni, da se vodimo politikom mudroga Miloša Obrenovića, da Srbiju kroz ova turbulentna vremena sprovedemo neokrnjenu, neoštećenu, da se borimo za našu slobodu , da gajimo slobodarski duh i da i dalje budemo nezavisna država, retka u Evropi, možda i jedina. Slava svim vojnicima! ”

Na današnji datum 1918. godine sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Dokument kojim je definisao primirje u smislu povlačenja nemačkih trupa, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, kao i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica potpisan je u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u Kompijenu u Francuskoj. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine, a simbol praznika je cvet Natalijina ramonda. Natalijina ramonda ima osobinu da, nakon što se u odsustvu vode sasvim osuši, može ponovo da oživi nakon malo kiše ili zalivanja. Ponekad se zato naziva i „cvet – feniks”. Spada u zaštićene biljne vrste, a naziv je dobila po kraljici Nataliji Obrenović. Na današnji dan se na reveru nosi amblem koji se sastoji od stilizovanog prikaza Natalijine ramonde koju okružuje zeleno crna traka, motiv Albanske spomenice, odlikovanja za vernost otadžbini koju su stekli srpski vojnici koji su se povlačili preko Albanije tokom zime 1915. godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar