Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPremijerno izvođenje predstave „Sloboda govora“ 16. novembra u Kulturnom centru Čačak

post-title
Foto: Promo


Premijerno izvođenje predstave „Sloboda govora“ nastale po romanu dobitnika Ninove nagrade, Vladana Matijevića, održaće se 16. novembra sa početkom u 20h u Velikoj sali Kulturnog centra Čačak.

Predstava je rađena u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, u okviru programa Prestonica kulture Srbije 2023 – „Čačanska rodna" i ovom prilikom biće besplatno prikazana za sve ljubitelje pozorišne umetnosti. Režiju potpisuje Nikola Bundalo, a igraju Vahid Džanković, Jovana Berić, Filip Milićević i Nikola Voštinić.

Roman o ubistvu novinara, izneverenom prijateljstvu i neostvarenim ambicijama, kritičari svrstavaju u triler u kafkijanskoj atmosferi, a Gradsko pozorište Čačak će ovo delo predstaviti kroz jednu modernu dramsku predlošku.

Prema rečima reditelja Nikole Bundala okosnica romana je smrt uglednog novinara, koji je zbog svoje pisane reči u kolumnama platio glavom. 

-Šta je sloboda, regulisano, cenzurisano medijsko nebo ili ovo kada je dostupno sve, svaki sadržaj, svaka informacija? Zapravo, sada bi smo mogli reći da živimo u slobodi? Da li smo mi akteri u predstavi koja nam se servira? Glavni junak Vladimir Filipović, na isti dan kada je njegov kolega novinar kidnapovan, kreće put Čačka na kongres. Kako odmiče, tako uz Vladimira, publika postaje „žrtva“ pozorišne predstave, koju mora da prihvati kao stvarnost. Kao i svaki put, kada smo uvereni da mnoge stvari nisu moguće, stvarnost nas demantuje i suočeni smo sa time da živimo u imaginarijumu kakav je nemoguće napisati i izrežirati – smatra Bundalo.

-Mnogi su nažalost, postali poznati tek nakon smrti. Morali su da umru da bi narod obratio pažnju na njih i njihov rad. Isto tako, ima ih koji nisu te sreće, ima onih koji odu bez da ih iko ikad čuje. Neka „Sloboda govora“ bude glas za sve njih, za sve one stradale na ulicama, putevima, osujećenih da žive, koji ne dobiju drugu šansu da žive, jer zajednica nema interesa da njihovo ime održava u životu - te nek bude glas naročito za one čije ime, kako se u predstavi kaže „neće poneti ni ulica ni most“ – ističe reditelj Nikola Bundalo.

Pozorišnu predstavu „Sloboda govora“ u repriznom terminu publika može pogledati 25. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra Čačak.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar