Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U naredna dva meseca u Čačak i još deset gradova stižu magnetne rezonance

post-title
Foto: Mediaportal


Direktorka Republičkog fonda za zdravtsveno osiguranje (RFZO), Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je Srbija posle mnogih velikih ulaganja,dostigla takav nivo zdravstvene zaštite da je došlo vreme da se u narednom periodu usredsredi na prevenciju.

Ona je u intervjuu za podsetila da će u naredna dva meseca biti nabavljene 22 magnetne rezonance za 10 gradova i opština, među kojima su Niš, Kragujevac, Leskovac, Šabac, Valjevo, Čačak, Zvezdara itd.

"Kada svi ovi gradovi dobiju magnete, više neće biti liste čekanja", rekla je Radojević Škodrić.
Pored magneta, pojedinim opštinama među kojima su Kladovo, Negotin, Surčin, Prokuplje, Kuršumlija, Kruševac biće dodeljeni i najsavremeniji digitalni mamografi, poput onog koji je nedavno je uručen bolnici u Leskovcu, najavila je Radojević Škodrić.

Kako je istakla država izdvaja sve više sredstava za lečenje dece u inostranstvu o čemu svedoče i podaci da je o trošku RFZO u poslednjih 10 godina 5.122 dece poslato u inostranstvo na lečenje, za šta je izdvojeno oko 3,95 milijardi dinara, dok je u periodu od 2008. do 2012. godine za 440 dece omogućeno lečenje u inostranstvu, za šta je potrošeno oko 600 milina dinara.

"Ovo je moguće samo zahvaljujući sredstvima ogromnom iznosu finansijskih sredstava koje ulažemo, a ove godine smo i rebalansom dodali sredstva u iznosu od milijardu dinara", rekla je Radojević Škodrić i dodala da su kao opciju uključili odlazak na lečenje u Englesku i Ameriku za one slučajeve koji se ne mogu lečiti u drugim centrima.

Kako je istakla opcija lečenja u inostranstvu o trošku RFZO-a moguća je ne samo za decu, već i za odrasle, a za te potrebe u periodu od 2013. do ove godine izdvojeno je 1,87milijardi dinara, odnosno tri puta više, nego u periodu od 2008. do 2012. godine.

Budžet za finasiranje lečenja u inostranstvu o trošku RFZO-a određuje se na početku svake godine, a da bi se neko javio o fondu, potrebno je da prvo zdravtsvena ustanova u kojoj se pacijent leči podnese predlog fondu, posle čega se izjašnjava komisija, dok se kod hitnih slučajeva, zahtevi odobravaju u roku od 24 sata.

Direktorka RFZO-a posebno je istakla značaj sporazuma koji RFZO ima sa vladom, zahvaljujući kom su im avioni na raspolaganjau za prevoz pacijenata u iniostrantsvo.

Ona je najavila da će Srbija biti prva zemlja u Evropi u kojoj će biti dostupan lek za lečenje bulozne epidermolize, retke bolesti, koji je registrovan samo u Sjedinjenim američkim državama i čija je cena oko 650.000 dolara.

"Budžet za retke bolesti formiran je prvi put 2012. i tada je iznosio 130 miliona dinara, a ove godine budžet, zahvaljujući rebalansu, iznosi 7,2 milijarde dinara, što je 55 puta više", rekla je Radojević Škodrić.
Ona je dodala da je i ovogodišnji budžet za lekove za retke bolesti takođe najveći do sada, i iznosi oko 10,8 milijardi dinara.

"Tako da, zajedno sa budžetom Srbije, to je 18 milijardi dinara u ovoj godini koje su izdvojene za retke bolesti", istakla je Radojević Škodrić.

Do kraja ove godine biće izdata nova lista inovativnih lekova, koja će biti proširena, najavila je Radojević Škodrić, i napomenula da su troškovi inovativne terapije danas drastično veći nego pre.

"Ukupna sredstva za sve inovativne lekove koji se već nalaze na listi lekova, a koja su utrošena u periodu od 2000. do 2012. godine iznose 19 milijardi, a u periodu od 2013. do 2023. godine to je 135 milijardi dinara", zaključila je Radojević Škodrić.
 

GZS/Tanjug



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar