Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Centar za socijalni rad u Čačku započinje ,,Kampanju za hraniteljstvo”

post-title
Foto: Mediaportal


Centar za socijalni rad u Čačku je jedan od centara u Srbiji koji će sprovoditi kampanju za hraniteljstvo u Čačku. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i UNICEF su pokretači kampanje , a na lokalnom nivou Centar će je realizovati zajedno sa Centrom za porodični smeštaj i usvojenje.

Popularizacija hraniteljstva , šta podrazumeva ovaj odnos između deteta i osobe koja se o njemu brine, koliko je ono bitno za zaštitu dece bez roditeljskog staranja, kakav je to oblik zaštite dece. To su samo neka od pitanja na koja će kampanja za hraniteljstvo dati odgovore. Ona je važna jer se veoma često razlikuju pojmovi kao što su hranitelj , usvojitelj , staratelj, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad u Čačku Branimirka Radosavčević. ,, Mi ćemo svakako kroz ovu kampanju približiti sve te pojmove , predočiti šta obaveze hranitelja podrazumevaju i nadam se regrutovati neke nove hraniteljske porodice u koje bismo, ako to zatreba, mogli da smestimo dece bez roditeljskog staranja”, rekla je Radosavčević.


Porodično pravna zaštita je jako bitna kada je Centar za socijalni rad u funkciji organa starateljstva. Sve mere kojima Centar podržava, a u određenim slučajevima i nadzire korisnike, dele se na porodično pravnu i socijalnu zaštitu, kaže Radosavčević . ,, Socijalna zaštita podrazumeva materijalnu podršku i priznavanje različitih vrsta prava koja podrazumevaju određene novčane iznose ili pomoć u naturi. Jednim delom se oni finansiraju iz budžeta republike, a drugim , velikim delom iz budžeta grada. S druge strane porodično pravna zaštita podrazumeva zaštitu svih onih korisnika koji nemaju podršku porodice, roditelja , ne mogu sami svojim resursima da zadovolje sopstvene potrebe”, istakla je direktorka Centra za socijalni rada.

U okviru grupe za koordinaciju i saradnju Centar za socijalni rad koordinira sa policijom i tužilaštvom. Deo posla se odnosi na zaštitu žrtava nasilja u porodici koju Centar sprovodi samostalno. Zajedno sa policijom i tužilaštvom dobija i pruža informacije koje omogućavaju da na celovit način zaštiti žrtvu od nasilja.

Hraniteljstvo je jedan od najhumanijih poslova , a da ne bi došlo do zloupotrebe, koja se i tu javlja , ,,Kampanja za hraniteljstvo” , koju će centar za socijalni rad sprovoditi u Čačku , sprečiće i te negativne pojave.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar