Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Uskoro otvaranje Hadžića kuće uz stalnu etnološku postavku Narodnog muzeja u Čačku

post-title
Foto: TV Lav plus


Otvaranje obnovljene Hadžića ili Virerove kuće planirano je 14.decembra. Posetioci će imati priliku da vide kakav je bio enterijer građanske kuće iz druge polovine 19. i početka 20.veka, muzejsku postavku ,, Gradska kuća” sa predmetima koji su činili život starih Čačana.

Stalna etnološka postavka biće u najstarijoj zgradi u gradu, Hadžića kući. Izgrađena je 1854.godine, a podigao je u to vreme jedan od najbogatijih stanovnika Vladimir Hadžić, po kome i ,,nosi” ime. Kuća je više puta menjala vlasnike pa se naziva I ,,Virerova kuća”, a poznata je i kao kuća sa dva imena.

,, Mi smo se posle oslobođenja od Turaka brzo razvijli, naše građanstvo je prihvatalo sve ono što je dolazilo sa zapada. Videće neke predmete koje su dugo u našim depoima, to će sve sada ugledati svetlost dana. Mislim, da će postavka biti pravi reprezent onoga što je Čačak nekada bio ,a I etnolozi dobijaju prvu stalnu etnološku postavku nakon mnogo godina. Pored toga što će ovo biti stalna postavka u delu gde je nekada bila čitaonica, biće galerija u kojoj će se održavati razni program”, rekla je etnolog, Ivana Ćirjaković

Prostor kuće čini: trpezarija, radna soba, mali salon, veliki salon, devojačka soba, spavaća soba sa probranim nameštajem, pokućstvom.

Ostalo je zapisano i da je u kući prespavao knez Mihajlo Obrenović , a sa terase ove kuće narodu se obratio knez Milan 1869. godine. Rekonstrukcija Hadžića kuće , nekadašnje zgrade Gradske biblioteke realizuje se u okviru projekta ,,Čačak nacionalna prestonica kulture”.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar