Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ministarka prosvete posetila Čačak: U narednih desetak dana počinje izgradnja vrtića u Čačku

post-title
Foto: Press služba


Ministarka prosvete prof.dr Slavica Đukić Dejanović danas je održala sastanak sa čačanskim rukovodstvom, na čelu sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem i ovom prilikom je najavljeno potpisivanje ugovora za izgradnju vrtića u Zablaću. Ovaj objekat moći će da primi oko 120 mališana, a finansira se sredstvima Svetske banke, u iznosu od 167 miliona dinara za infrastrukturne radove i 55 miliona dinara za opremanje.

Kako je istakao gradonačelnik Čačka, ovu su sjajne vesti, jer će nakon tri godine intenzivnog rada lokalne samouprave i resornog ministarstva na pribavljanju svih uslova za izgradnju vrtića, ona i početi već u narednih nekoliko dana.

-Ovaj objekat neophodan je za roditelje, ali pre svega mališane koji žive u tom delu grada, njih oko 120 u 15 mesnih zajednica. U prethodnom periodu Grad Čačak je pribavio u svojinu oko 40 ari zemljišta sa objektom, doneto je rešenje o uklanjanju objekta i naravno urađena projekto-tehnička dokumentacija sa građevinskom dozvolom. Nakon toga, aplicirali smo kod Ministarstva prosvete i na zadovoljstvo svih nas, došli smo u situaciju da već u narednih desetak dana počne gradnja vrtića. Dinamika radova zavisiće od vremenskih uslova, ali do kraja sledeće godine, objekat bi trebalo da bude završen – rekao je Todorović.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović naglasila je da je današnji susret veoma značajan za Čačak, ali i Ministarstvo prosvete, jer, kako je navela, temelji obrazovanja se prave u vrtićima, a izgradnja jednog od njih počinje u Čačku već narednih dana. Ona je takođe ukazala na činjenicu da će se ovaj vrtić razlikovati od ostalih, jer će se čitav proces rada vaspitača i svih ostalih zaposlenih u njemu, zapravo bazirati na kreativnosti mališana koji ga pohađaju.

- Sredstva, u iznosu od 167 miliona dinara za izgradnju i 55 miliona dinara za opremu obezbeđena su od Svetske banke, dok je Grad Čačak finansirao zemljište i nephodne infrastrukturne radove za pripremu izgradnje. Ono što je posebno važno je da će ovaj vrtić u okviru svog sadržaja imati inovativne metode i pricedure rada. Zapravo, kreativnost dece će biti inicijalni način rada i vaspitači će se prilagođavati mašti mališana, kako bi osmislili vaspitne i obrazovne programe za decu različitih uzrasta – rekla je Đukić Dejanović, naglasivši da će kadar koji će se zaposliti proći obavezne edukacije za ovu vrstu rada sa decom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar