Saradnjom čačanskog Instituta za voćarstvo i Instituta za veštačku inteligenciju patentiran je uređaj za senzornu kontrolu procesa alkoholne fermentacije. Uređaj je namenjen prvenstveno velikim proizvođačima alkoholnih pića. Očekuje se objavljivanje patenta u Zavodu za patente, a zatim primena u praksi.
Zahvaljujući mistraživačkom radu stručnjaka sa Instituta za voćarstvo u Čačku , kao i kolega sa Instituta za veštačku inteligenciju iz Novog Sada veštačka inteligencija naći će svoju primenu i u proizvodnji alkoholnih pića. Cilj je bio da se pomogne, prvenstveno velikim proizvođačima različitih vrsta alkoholnih pića. ,,Ti senzori mogu da hvataju različite gasove koji se oslobađaju u toku alkoholne fermentacije, da daju signale da su ti gasovi detektovani određenom softveru, može dalje da beleži i ukazuje ljudima koji dalje kontrolišu tu alkoholnu fermentaciju šta se događa na daljinu u svakom fermentoru makar ih bilo i 200, čak i više. Tako da se znatno skaraćuje vreme i olakšava način kontrole alkoholne fermentacije”, kaže Branko Popović, stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku.
U svetu tehnike senzori koji mogu da detektuju različite mirisne materije nazivaju se e nosevi ili elektronski nosevi. Novi izum ne liči na nikakav nos , već su to senzori poput onih koji postoje u hotelskim sobama , samo sada unapređeni. Radi se o klasičnim detektorima izrađenim na različit način , različitih sinterovanih materijala koje mogu da razdvajaju jedne od drugih klasičnim detektovanjem , prvo kvalitativno, a onda i kvantitativno i prenose te svoje signale do određewnih softvera”, priča Popović.
Naš sagovornik podseća da je tačno da su moguće zloupotrebe u oblasti veštačke inteligencije. Najčešće se javljaju kaže on u oblasti medij a i politike , mnogo manje u proizvodnji.
Senzori za kontrolu procesa alkoholne fermentacije samo su deo istraživačkog rada stručnjak asa Instituta za voćarstvo u Čačku. Osim ovog, uvek su aktuelna istraživanja promene sortimenta alkoholnih pića , naročito rakija , kako bi se dobila pića vrhunskog kvaliteta.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar