Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Primena veštačke inteligencije u proizvodnji alkoholnih pića

post-title
Foto: TV LAV+


Saradnjom  čačanskog  Instituta  za  voćarstvo  i   Instituta  za  veštačku  inteligenciju  patentiran   je  uređaj  za  senzornu  kontrolu  procesa   alkoholne  fermentacije.  Uređaj  je  namenjen  prvenstveno   velikim  proizvođačima  alkoholnih  pića.  Očekuje  se  objavljivanje  patenta  u  Zavodu  za  patente,  a zatim primena  u  praksi.

Zahvaljujući  mistraživačkom  radu   stručnjaka  sa  Instituta  za  voćarstvo u  Čačku  ,  kao i  kolega sa  Instituta  za  veštačku  inteligenciju  iz  Novog  Sada   veštačka  inteligencija   naći  će  svoju  primenu  i u  proizvodnji  alkoholnih  pića.   Cilj  je  bio  da  se  pomogne,  prvenstveno  velikim  proizvođačima različitih  vrsta  alkoholnih  pića. ,,Ti  senzori  mogu  da  hvataju  različite  gasove  koji  se  oslobađaju u  toku  alkoholne  fermentacije,  da  daju  signale  da  su  ti  gasovi  detektovani  određenom  softveru,  može  dalje  da beleži  i  ukazuje  ljudima koji  dalje  kontrolišu  tu  alkoholnu  fermentaciju  šta  se  događa  na  daljinu u  svakom  fermentoru  makar ih  bilo  i  200,  čak i  više.  Tako  da  se  znatno  skaraćuje  vreme  i  olakšava  način  kontrole  alkoholne  fermentacije”,  kaže  Branko  Popović,  stručnjak  Instituta  za  voćarstvo u  Čačku.

U  svetu  tehnike  senzori  koji  mogu  da detektuju  različite  mirisne  materije  nazivaju  se  e  nosevi  ili  elektronski  nosevi. Novi  izum  ne  liči  na  nikakav  nos ,  već  su  to senzori  poput  onih  koji  postoje  u  hotelskim  sobama ,  samo  sada  unapređeni. Radi  se  o  klasičnim  detektorima  izrađenim  na  različit način ,  različitih  sinterovanih  materijala  koje  mogu  da  razdvajaju  jedne  od  drugih klasičnim  detektovanjem ,  prvo  kvalitativno,  a onda  i  kvantitativno  i  prenose  te  svoje  signale  do određewnih  softvera”,  priča  Popović.

Naš sagovornik   podseća da je tačno   da su  moguće  zloupotrebe  u  oblasti  veštačke inteligencije. Najčešće  se  javljaju  kaže  on  u  oblasti  medij a i  politike ,  mnogo  manje  u  proizvodnji. 

Senzori za  kontrolu  procesa   alkoholne  fermentacije samo su  deo  istraživačkog  rada stručnjak asa  Instituta za  voćarstvo u  Čačku.   Osim  ovog,  uvek  su  aktuelna istraživanja  promene  sortimenta  alkoholnih  pića  ,  naročito  rakija  ,  kako  bi  se  dobila  pića vrhunskog  kvaliteta.   

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar