Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljen budžet Grada Čačka za 2024

post-title
Foto: Infopress


Na juče održanoj  sednici Gradskog veća utvrdjen je predlog budžeta grada Čačka za 2024.godinu koji je za 2,2 odsto veći od rebalansa budžeta za ovu godinu I iznosiće  8,82 milijarde dinara, odnosno   nešto više od 75 miliona evra.

Predloženi budžet za narednu godinu veći je  za 172. 760 000 dinara u odnosu na budžet za 2023. godinu, Najveći prihodi očekuju se od poreza na zarade 4 ,55 milijardi dinara, oko 540 miliona u budžet će se sliti  od poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige, po 330  milona  su transferna sredstva od republike I poreza na prihoda na samostalne delatnosti kao I 300 miliona dinara od poreza na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige. Preneta neutošena sredstva iz ove godine iznose  290 miliona. Tu su I sredstva od naknada za korišćenje gradskog gradjevinskog zemljišta, prodaje imovine, kao I drugih od  poreza, naknada, komunalanih  taksi  i drugo.” Za poljoprivedi  biće opredeljeno 93. 650 000 dinara, od čega 70 miliona direktnih subvencija za različite mere uključujući I novu meru , a to je nabavka sadnica voća u Institutu za voćarstvo u iznosu od 3 miliona dinara. Za energetsku efikasnost biće opredeljno  75 miliona dinara. Najveći budžetski korisnik je Gradska uprava za društvene delatnosti sa 3,43 miljarde dinara. Povećani su iznosi pomoći za prvo, drugo I svako naredno dete  I to 20 000 dinara za prvo I drugo dete, 30 000 za  treće I 40 000 dinara za četvrto I svako naredno dete, a ostaje podrška nezaposlenim  porodiljama u ukupnom iznosu od 46 milioana dinara na godišnjem nivou, a tu su I sredtva za biomedicinski potpomognutu trudnoću”, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.         

Za razvoj sporta I omladine palnirano je izdvajanje od 192 miliona dinara , koliko I   za  subvencije za prevoz starih lica I ostalih korisnika javnog prevoza. 318  miliona biće opredeljeno za predškolske  ustanove u privatnom vlasništvu  što je za 127 miliona više nego 2023. Ukupno milijardu I 400 miiona biće izdvojeno ukupn za sve predškolske ustanove u gradu kao i I 50 miliona za investicje ne računajući izgradnju  vrtića u Zablaću.  

Planirana su I sredstva za izradu I postavljanje spomenika Županu Starcimiru , a tu su I izdvajanja  za razvoj turizma, saobraćajnu infarstrukturu  I za  komunalna javna preduzeća.

” Od 1. januara biće povećane I plate zaposlenih  u javnoj upravi za 10 odsto i  17,8  odsto  u javnim preduzećima. Sredstava će biti izdvojena I za izgradnju zatvorenog bazena, kao I za nastavak projekta  Čačanska rodna. Za kulturne  manifestacije u narednoj godini biće izdvojeno  90 miliona .  Grad planira I kreditno zaduženje u 2024 . godini u iznosu od 800 miliona dinara”, rekao  je gradonačelnik Čačka.

Odluka o budžetu naći će I pred  odbornicima Skupštine grada Čačka na prvoj  sledećoj sednici 28. decembra , a to će biti I poslednje zasedanje  u 2023. godini. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar