Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dobri rezultati privrede Moravičkog okruga u 2023. godini

post-title
Foto: Mediaportal


Privreda Moravičkog okruga ostvarila je u prvih 10 meseci ove godine rast  izvoza I pad uvoza, kao I rast industrijske proizvodnje od 4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Moravičkog I Raškog kruga.  

Privreda beleži rast izvoza od 10 odsto, i uvoza od 8 odsto u privh 10 meseci ove godine. Izvoz je vredan 618 miliona, dok je uvezeno robe za  700 miliona evra, pri čemi je pokrivenost uvoza izvozom gotovo 90 odsto. Čačanska privreda jedina beleži deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju, dok privrede opštine Gornji MIlanovac sa rastom izvoza od 119 odsto , Lučana sa 193 odsto I Ivanjice sa 130 odsto  beleže suficit u razmeni sa inostranstvom.     

Čačak kao najrazvijenija opština prednjači u spoljnotrgovinskoj razmeni tako da je ukupan izvoz za prvih 10 meseci bio  338 miliona evra, a uvoz 496 miliona. Imamo porast I na starni uvoza I na strani izvoza  za oko 9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i pokrivenost uvoza izvozom od 68 odsto. I ostale opštine beleže povećanje spoljnotrgovinske razmene, Gornji MIlanovac I Ivanjica za 14 odst, a Lučani za 3 odsto”, ističe   Gorana Tanasković iz  Regionalne privredne komore MO I RO.

Čačak ima najveću spoljnotrgovinsku razmenu, gotovo 36odsto ukupnog izvoza ostvaruje  sa Nemačkom, slede BiH ,Crna Gora , a najviše  se uvozi iz Češke Republike. Ivanjica takodje ostvaruju najveći izvoz u Nemačku od oko 28 miliona evra, a slede Hrvatska I Crna Gora. Gornji MIlanovac  najviše izvozi u zemlje regiona, kao I Lučani, s tim da se najveći izvoz smrznutog voća iz te opštine odlazi na tržište Bugarske I Francuske. Najviše se uvoze repromaterijali I sirovine, delovi  I poluproizvodi iz Nemačke I Italije , dok roba široke potrošnje tradicionalno stiže iz Turske i Kine.

Ivanjica izvozi drvo i proizvode od drveta , a uvozi automobile I sirovine. U RPK procenuju  da će  pozitivni trendovi u poslovanju privrede  biti nastavljeni do kraja godine, tim pre što se završavaju svi ugovoreni poslovi za 2023.  godinu, a s druge strane zbog malog domaćeg tržišta  sve veći broj preduzeća se uključuje u spoljnotrgovinsku razmenu sa inostarnstvom.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar