Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Odbornici Skupštine grada Čačka usvojili rekordni budžet za 2024. godinu

post-title
Foto: Mediaportal


Odbornici Skupštine grada Čačka počeli su 31. Sednicu na kojoj je glavna tačka dnevnog reda predlog budžeta za 2024.godinu. Predložen je i usvojen rekordni budžet od 8,82 milijarde dinara, odnosno nešto više od 75 miliona evra. 

Predloženi budžet za narednu godinu veći je za 193. miliona dinara u odnosu na budžet za 2023. godinu, a najveći prihodi očekuju se od poreza na zarade 4,55 milijardi dinara, viđe od 540 miliona u budžet će se sliti od poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige, po 330 milona su transferna sredstva od republike I poreza na prihoda na samostalne delatnosti kao I 300 miliona dinara od poreza na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige. Tu su I sredstva od naknada za korišćenje gradskog gradjevinskog zemljišta, prodaje imovine, kao I drugih od poreza, naknada, komunalanih taksi i drugo.

 “Rashodi su izbalisarani tako da zadovolje sve kategorije stanovništva. Za poljoprivedi biće opredeljeno 93. 650 000 dinara, od čega 70 miliona direktnih subvencija za različite mere uključujući I novu meru , a to je nabavka sadnica voća u Institutu za voćarstvo u iznosu od 3 miliona dinara. Za energetsku efikasnost biće opredeljno 75 miliona dinara. 

Od kapitalnih investicija se najavljuje izgradnja zatvorenog bazena , vrtića u Zablaću I nastavak izgradnje deonice bulevara Vojvode putnika, Sindjelićeve I izgradnja spomenika Županu Stracimiru , potom izgradnja Zdravstvene stanice u Ljubiću, muzeja košarke. Republičkim sredstvima insitraće se izgardanja fabrike za prečišćavvanje otpadnih voda, RH centra u Ovačar Banji , rekonstrukcije Oš Dragiša MIšović, kao I izgradnja šetališta. 

Odbornici će raspravljati I o predloženim poskupljnjim apojedinih komunalnih usluga. Usled povećanja cene energenata najvaljena su I povećanja cene vode sa Rzva u iznosu od dva dinara po kubnom metro 15, 97 dinara, pa će I Vodovod korigvoti mesečnu cenu isporučene vode gradjanima za oko 40 dinara po članu domačinstva. Poskupeće I cene grejanja za 8 odsto ili 6000 pivara po stanu. Parking servis će povećati cene parkiranja u trećoj zoni za jedan dinar, a u eksta zoni 5 dinara. Poskupljuje zakup rezervisanih mesta za parkiranje u sve tri zone.  

Opozicione NS I GR Čačak je naš najavljuju da neće podržati predlog budžeta kao ni predložena poskuplejnja komunalnih usluga. Očekuje se da sednica zbog obimnog dnevnog reda I vaznosti tačaka o kojima će se raspravljati I odlučivati traje dva dana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar