Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nikolini inkubatori proizvode se u Srbiji, a njegov projekat za spas sela podržali su Čačak i Lučani

post-title
Foto: RINA


Gostujući na Agro TV, u emisiji Agro popodne, Nikola Draganić, proizvođač inkubatora za jaja, pokrenuo je važno pitanje, a ujedno i inicijativu, kako da srpska domaćinstvatrajno podmire sopstvene potrebe za živinom, a višak prodaju. 

Nikolin projekat su za sada podržali grad Čačak i opština Lučani. Pomoćnik predsednika te opštine, Milija Milenković,navodi da oni izlaze u susret za nabavku iknubatora i ostvaruju saradnju kao lokalna samouprava, ali ako se želi saradnja na nivou države, potrebno je da se okupi znatno veći broj građana zainteresovanoh za subvencije. 

Zbog toga toga je Nikola pokrenuo sajt www.draganic.rs, preko koga svi zainteresovani mogu da se prijave i da podrže ovu sjajnu akciju. 

„Pozivam sva domaćinstva da se prijave. Ako pređemo 10.000, moći ću da se obratim Ministarstvu poljoprivrede zahtevom da odvoji 0,15 % svog godišnjeg budžeta i da poklone inkubatore ovim ljudima“, rekao je Draganić. 

Farma prepelica „Draganić“ se već 25 godina uspešno bavi uzgojem i prodajom prepelica i prepeličjih jaja, a 10 godina je i vodeći proizvođač inkubatora u Srbiji. 

Koliki je značaj inkubatora za jedno prosečno domaćinstvo, Nikola je detaljno objasnio u emisiji, da usled dugogodišnjeg slabog raskvocavanja kokošaka i ostale živine, inkubator danas predstavlja gotovo neophodnost. 

Nikolini inkubatori se u celosti proizvode u Srbiji. Počev od rezanja trupaca, krajcanja, ravnanja dasaka i pripreme letvica za ramove. Rade ih iskusni majstori i stolari iz Guče i Čačka. 

Po Nikolinim rečima, za ljude koji se u manjoj ili srednjoj meri bave živinarstvom, idealni su upravo njegovi, tzv. hobi inkubatori, namenjeni za 56 i 100 jaja, a za kojima je potražnja sve veća. 

Upravo stoga, Nikola dolazi i do sjajne ideje, kako da pomogne svakome ko bi želeo da se okuša u živinarstvu. 

Ovaj diplomirani ekonomista predlaže da država podrži njegov projekat „Zdrava Srbija“, učešćem kroz subvenciju za 10.000 inkubatora, koje bi poklonili pre svega najugroženijem stanovništvu. Na ovaj način mogu da se probude „uspavana“ seoska imanja, kako proizvodnjom pilića, pačića, guščića, prepelica, tako i proizvodnjom mesa, jaja i mesnih prerađevina koje, kako Nikola tvrdi, lako možemo napraviti sami u kućnim uslovima, bez aditiva. 

Puno uspeha u ovoj i budućim akcijama želimo Nikola Draganiću, čoveku sa vizijom i verom u bolje sutra za našu poljoprivredu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar