Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Stabilna epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga

post-title
Foto: Infopress


Epidemiološka situacija na području Moravičkog okruga je stabilna I pod kontrolom, kaže dr Aksentije Tošić, načelnik Zavoda za javno zdravlje u Čačku. Broj respiratornih infekcija je povećan što je karakteristično za ovaj period godine , ali ništa izvan uobičajenog nivoa . Detektovani su virus gripa, korona virus , respiratorni sinicijalni virus I bakterija koja izaziva veliki kašalj. Do sada je veliki kašalj registrovan samo kod dece I to oko deset slučajeva , a očekuje se još isto toliko s obzirom da je nekoliko uzoraka na analizi.

Respiratorne infekcije su uobičajene za ovaj period godine , ali ne postoje uslovi za proglašenje epidemije. Zahvaljjući vakcinaciji , naročito protiv sezonskog gripa, koja se može još uvek obaviti, zaštitili smo veliki broj građana , kaže dr Aksentije Tošić. ,, Nije kasno i sad a za vakcinaciju zato što je potrebno i manje od 21 dana , ali se uzima tri sedmice da je potrebno da bi vakcina dala rezultate u smislu proizvodnje antitela. Kada neko dobije vakcinu naš imuni sistem odmah reaguje i već nakon nekoliko dana počinje sa proizvodnjom antitela. T a antitela nam a znače, druga je stvar što mi želimo određeni nivo pa da kažemo sada smo zaštićeni. Nama znače ona antitela koj a su produkovan a nakon pet, šest, sedam dana . Mi grip očekujemo do marta , čak proteklih godin a smo imali uglavnom februar, mart, kad smo na granici da li je to talas visokoepidemijski ili je učestala pojava obolevaja. Sada smo još uvek daleko od toga”, kaže dr Tošić.

Deca koja su obolela od velikog kašlja imaju srednje teške simptome, dok je određen boj hospitalizovan , kaže dr Tošić.Da ne bi došlo do komplikacija lekari apeluju da roditelji vakcinišu decu protiv ove bolesti , jer ishod može često da bude i fatalan.,, Početak vakcinacije dece je posle drugog meseca od rođenja i onda postoji određen a dinamika kada se daju određene vakcine . Trenutno sada od 11 bolesti se daju vakcine. Još u Porodilištu se počinje sa vakcinama protiv tuberkuloze i hepatitisa B. Posle drugog meseca života deca počinju sukcesivno da primaju u određenom periodu na prvom mestu pentaksil vakcinu koja štiti od pet bolesti odjednom u kojima se nalazi i zaštita od vfelikog kašlja”, kazao je dr Tošić.

Ocenjujući generalno epidemiološku situaciju u Čačku , a time i na području Moravičkog okruga, dr Tošić kaže da kliničke slike kod obolelih od respiratornih infekcija variraju od vrlo blagih do srednje teških. Naglašava da je veliki kašalj opasan ako neko nije vakcinisan i poručuje roditeljima koji nisu decu vakcinisali da mnogo rizikuju.
Infopress

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar