Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Skok u budućnost Srbija 2027: Vučić otkrio planove

post-title
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je program "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027. godine.

U okviru programa biće prikazani ključni segmenti sveobuhvatnog razvoja Republike Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim oblastima od nacionalnog značaja.

Posebno će biti izložen koncept planiranja i izgradnje složene infrastrukture u okviru realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027, koji će dobrim delom predstavljati investiciono jezgro u predstojećem periodu.

Vučić: Ako ne izgradimo Bistricu - nećemo imati struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija ulagati ''više nego ikada'' u energiju, ocenivši da ako ne bude izgrađena reverzibilna hidroelektrana Bistrica, Srbija ''neće imati struje''.

Govoreći o ulaganjima na polju energetike tokom predstavljanja programa ''Skok u budućnost - Srbija 2027'' u Palari ''Srbija, Vučić je rekao da je potrebno krenuti sa izgradnjom reverzibilne HE Đerdap 3 i dodao da su u toku završni radovi na TE Kostolac B3.

''Imamo velike projekte izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana, kao i vetroelektrane Kostolac'', rekao je predsednik.

On je naveo da se gradi i naftovod Srbija-Mađarska, kao i gasna interkonekcija prema Severnoj Makedoniji.

''Moramo da izgradimo dva gasna kapaciteta, kao i proširenje kod gasnog polja Čestereg. Niko se ne pita kako imamo sturje i kako nema sa tim problema. Pa, nema kada trošimo enormne količine gasa, čak i za struju. Trošimo sada u hladnim danima čak i do 17,5 miliona kubnih metara gasa'', rekao je predsednik.

Istakao je da će Srbija nastaviti sa energetskom sanacijom zgrada, što je potrebno da se, kako je rekao, ubrza.

"Najbrže će rasti subvencije za stočare"

''Ono na čemu smo svi u timu insistirali je pomoć onima koji rade 365 dana godišnje, a to su stočari, govedari... Za njih će subvencije najbrže porasti. Za mleko, za mlečne proizvode. To je veoma značajno i uliva sigurnost onima koji bi da se bave tim teškim, ali poslom od suštinskog značaja za nas'', rekao je Vučić tokom predstavljanja programa ''Skok u budućnost - Srbija 2027''.

On je istakao da će Srbija dalje ulagati i u navodnjavanje, i to zbog ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura.

''Spremni smo da obezbedimo dodatne kredite, a posebno grantove, za vinogradarstvo, povratrstvo i voćarstvo, za navodnjavanje i melioraciju'', rekao je Vučić.

Četvrta tačka: Industrijalizacija, poljoprivreda i životna sredina

Srbija će nastaviti i pomagati u subvencijama svih kompanija koje imaju planove dugoročne o ulaganju u Srbiji. Planirano je otvaranje 14 kompanija.

Što se poljoprivrede tiče, subvencije za agrar će da rastu 70 odsto u naredne 4 godine.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju nova 23 vrtića i 67 škola širom Srbije.

Putevi

Što se puteva tiče, od 2012. do danas urađeno je 468km auto-puteva, do 2024 - još 427km, a to je više od 900 kilometara u poslednjih 15 godina.

Zatim je predstavio pojedinačno koliko kilometara je izgrađeno i koliko tek treba da se završi u zavisnosti od deonice.

"Od 1945. do 2012. godine je izgrađeno gotovo duplo manje. Ostalo nam je od Koševa do Preljine, deonicu, biće gotova do 2025. godine. Sledeći je Pakovraće-Požega, ostalo nam je 19,5 km, i to će biti gotovo do oktobra ove godine. Deonica Sremska Rača-Kuzmin u dužini od 19 km, sa mostom u Sremskoj Rači, biti završena do kraja 2025. godine. Fruškogorski koridor, ukupno 47,5 km, biće urađen do juna 2026. godine", rekao je on.

U ovom trenutku se rade 3 velika mosta preko Dunava, to se nikada ranije nije dogodilo, dodao je.

"Potom imamo deonicu Šabac-Loznica, biće završena uskoro, zatim Dunavski koridor, deonica Požarevac-Golubac, to je 68 kilometara, to završavamo celo do 2026. godine! Obilaznica oko Novog Sada biće urađena za dve i po godine. Beograd-Zrenjanin-Novi Sad tu će biti mnogo muka. Mnogo pre Ekspa ćemo ipak završiti, konačno ćemo biti dobro spojeni i sa Kovačicom, i Idvor i Opovo. To će mnogo značiti za sva ova mesta", istakao je Vučić.

Osmeh Srbije od 168 km biće urađen do 2026. godine, a potom je govorio o auto-putu Vožd Karađorđe.

Železnica

Kada je u pitanju železnička infrastruktura, sve se novo gradi.

"Planirano je preko 2.000 km u naredon periodu... Do kraja ove godine će se iz centra Beograda za sat i 12-13 minuta stizati u centar Subotice", najavio je.

Vučić je pomenuo i da postoji više tendera koji se rade, te podsetio da će se uskoro do Niša vozom iz Beograda stizati za sat i 45 minuta.

On je rekao i da je u Vojvodini mnogo zastarelih pruga koje će morati da budu rekonstruisane, i da će mnogo biti ulagano i u vodni saobraćaj.

Druga tačka: Ubrzana modernizacija Srbije

Ovu tačku predstavlja premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka nauke Jelena Begović.

"Expo 2027 u Srbiji pratiće ceo svet. Predstavićemo zemlju inovacija i naprednih tehnologija", kazala je premijerka Ana Brnabić govoreći o ubrzanoj modernizaciji Srbije.

Kazala je da će ove godine naš izvoz u IKT sektoru biti između 3,5 mlrd evra uz sve izazove.

"Mi danas jedan mesec proizvedemo i izvezemo kao što smo nekad za godinu dana. Ono što ćemo uraditi 2027. je kvantni skok na sve što smo uradili do sada. Naš izvoz tada biće 10 mlrd evra. To znači da će u ovom sektoru biti zaposleno 140 hilljada ljudi", istakla je Brnabićeva.

Begovićeva je istakla da se sav ovaj uspeh nije dogodio slučajno već zalagnjem Srbije.

"450 miliona evra će biti uloženo u izgradu BIO4 kampusa. Tu će raditi najbolji istraživači, profesori, studenti ali i naše kompanije. Radiće na poboljšanju života građana odnosno bolje zdravtsvo, moderne terapije, efikasna poljoprivreda, kvalitetnija hrana i sveukupnobolji kvalitet. Takođe to će sprečiti odlazak mladih ali i povratak svih i dolazak stranaca u Srbiju", kazala je Beogivićeva.

Srbija je jedna od 11 zemalja, koja je uvela osnove veštačke inteligencije u obrazovni program, te zemlja koja je deo globalnog partnertva za veštačku inteligenciju, istakla je premijerka.

"Mi smo spremni, ali moramo da radimo više i brže. Zato ćemo u narednm periodu do 2027. uložili oko 70 miliona evra. Dodatnih 30 miliona ide za novi superkompjuter", kaže Brnabićeva.

Premijerka je istakla da će dodatno 100 i 150 miliona ići za nove naučno-tehnološke parkove, između ostalog u Nišu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, ali i proširenja onog u Beogradu i Novog Sadu.

Drastično povećanje dostupnosti inovativnih lekova

"Od sredine ove godine neće moći da pronađete da kod nas nema inovativnog leka ili leka za retke bolesti, a da ga negde drugde ima. Kod nas lek za bolest dece leptira, ima samo u Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji... Video sam tu malog Matiju i verujem da će sva deca da budu zdrava u vesela a podrška države će biti veća. U naredne tri godine da povećamo budžete za retke bolesti, inovativne lekove, više od 200 miliona evra, naravno postepeno", pojasnio je predsednik.

Dodaje da kako Srbija bude rasla, trudiće se da za svakog čoveka i dete obezbedi bolje lekove.

"Nema veće brige od brige za decu i stare. Doneli smo odluku da sva porodilišta u naredne 4 godine rekonstruišemo. Najpre Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad, naša 4 najveća grada, ali to ćemo da uradimo i u dogovoru sa predsednikom Republike Srpske da to uradimo i za Banjaluku", najavio je.

Povećana davanja za decu

Sada ćemo odmah za provorođeno dete dobijati 500.000 dinara, za drugo 600.000 dinara. To je ogromna razlika, obavestio je Vučić.

Prva tačka: Životni standard građana; Plate 1.400 evra

Ukupna vrednost svega što smo stvorili 2023. bila je 33 milijarde, a na kraju 2027. bruto domaći peoizvod će biti veći od 92 milijarde. Mogli bi da dođemo i do 100 milijardi uz povoljnije geopolitičke uslove, dakle tri puta više nego što je bilo, kazao je Vučić.

"To je nezabeleženo u istoriji Srbije, takav rast", istakao je.

O platama

Što se plata tiče, rekao je da je prosečna plata bila 330 evra pre 12 godina, a u decembru ove godine očekujemo 958 evra. 2025. će prosećna plata u Srbiji prvi put preći 1.000 evra.

Naš je cilj da dostignemo u decembru 2027. godine za celu Srbiju da bude 1.400 evra.

O penzijama

"Što se penzionera tiče, prosečna penzija ove godine je bila 391 evro, a do kraja 2027. godine, očekujemo da će penzija biti 650 evra. To će biti kvantni skok, skok u budućnost, za naše penzionere", ističe on.

Minimalac

Kako je rekao postoji mogućnost da se minimalac poveća na 800 evra, ali bi to donelo mnoge probleme sa investitorima, ali ozbiljne zemlje kao što je Srbija to sebi ne sme da dopusti.
 
B92


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar