Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiBravo za Moravički okrug, bolje sprečiti nego lečiti: Vodeći je po broju dece vakcinisane protiv HPV virusa

post-title
Foto: RINA


Čačak – Kancer grlića materice jedan je od vodećih uzroka smrtnosti kod ženske populacije ne samo u Srbiji, već i u svetu. Njegov uzročnik najčešće je HPV virus, a vakcinacija je jedan od načina da se rizik od negovog dobijanja svede na minumum. Moravički okrug je vodeći po broju vakcinisane dece protiv Humanog papilloma virusa.

- HPV vakcina je preporučena vakcina od starne struke i stručnjaka, naši pedijatri su itekako bili aktivni, kao i sve naše službe, ne samo lekari i sestre, mi smo veoma uspešni u davanju te vakcine. U odnosu na uzrasnu grupu, mi smo među sedam Domova zdravlja, dobili smo I priznanje gde su uključene pedijatrijska i ginekološka služba, to je jedan podstrek za budući rad”, rekao je za RINU dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja.

Dr Danijela Vasev Radonjić pedijatar, rekla je da se u praksi suočavaju sa dve kategorije roditelja, to su roditelji koji su apsolutno upoznati sa benefitima vakcine, druga kategorija su roditelji koji apsolutno nisu upoznati da vakcina postoji.

- Vakcina je kod nas u Srbiji od 2022. godine pristupačna. Mi svakako objašnjavamo i dajemo obaveštenja o vrsti vakcine, o njenim benefitima”, rekla je dr Vasev Radonjić.

Ona je istakla da su I mediji velika podrška kao i razna predavanja i tribune.

-Devojčice i dečaci imaju pitanja kako ta vakcina deluje, da li je sigurna, bezbedna na šta mi naravno imamo objašnjenja. Radili smo mnoge tribine, predavanja u pojedinim školama, kao I jedno veliko predavanje na Tehničkom fakultetu u Čačku gde nam je gost bio eminentni profesor dr Miloš Marković”, zaključila je dr Vasev Radonjić.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar