Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak lider u Zapadnoj Srbiji i grad koji postavlja standarde kvaliteta

post-title
Foto: Infopress


Čačak je jedna od 12 lokalnih samopurava u Srbiji koja je dobila bespovratna sredstva  iz programa EU Stane konferencije gradova I opština  Eksčejndž 6 za izradu  Plana razvoja grada u periodu od 2023. do 2030. godine.  

Dokument  se donosi na period od najmanje 7 godina,  a usvojen je na poslednjoj sednici Skupštine grada krajem decembra 2023. I zamenio je Strategiju održivog razvoja  grada Čačka koja je usvojena  2012. godine. 

“Čačak treba da bude lider u Zapadnoj Srbiji I grad koji postavlja standarde kvaliteta u ekonomskom I društvenom razvoju, grad koji razvija usluge  po meri gradjana, brine o urbanom uredjenju grada I sela, ulaže u razvoj poljoprivrede I turizma, ali ostaje grad preduzetništva, kreira sadržaje po meri mladih, poželjan za miran porodični život , a podstiče zdrav sportski duh  kod profesionalaca I rekreativaca , brine o rodnoj ravnopravnosti socijalano ugroženog stanovništva”,  ističe  Vladimir Gojgić načelnik GU za LER.

Od brojnih projekata  koji se planiraju  treba pomenuti izgradnju zatvorenog bazena, fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Prelićima ,  sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti porodičnih  kuća I stanova u saradnji sa ministarstvom rudarstva I energetike , izgradnju novih vrtića, proširenje industrijske zone u Preljini, izgradnju hipodroma kao I   nastavak realizacije  projekata u Ovčar Banji, Gornjoj Trepči I Slatinskoj Banji. 

“Mi planiramo ove godine da donesemo srednjoročni  plan koji je takodje predvidjen Zakonom o planskom sistemu   I koji se donosi za period od tri godine. U njemu bi bili navedeni najznačajniji projekti  I bili bi detaljno razradjeni, dok plan razvoja sadrži sve te projekte , ali u manjem obimu “, pojapnjava načelnik GU za LER.

Mere se odnose na ekonomski razvoj, Infrastrukturu I urbani razvoj, zaštitu životne sredine  I društveni  razvoj, a uključuje I segment dobre uprave. 

Za program podrške Stalne konferencije gradova I opština,  koji se  odnosi na pružanje tehničke podrške  u izradi   značajnog dokumenta  kakav je plan razvoja grada, Čačak je konkurisao 2022 godine. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar