Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraljevo: Svetosavska akademija „Svetlost svetosavlja“ u čast velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva

post-title
Foto: Press služba


Praznik koji nas podseća da treba da učimo i naučimo, da saznamo i prenesemo znanja, da poštujemo i cenimo dela neprolazne vrednosti, posvećen svetitelju iz svetorodne dinastije Nemanjića - Svetom Savi, petu godinu zaredom, Školska uprava Kraljevo i Grad Kraljevo svečano su obeležili Svetosavskom akademijom. „Svetlost svetosavlja“ sabrala je u Kraljevačkom pozorištu predstavnike kraljevačkog školstva, kao i druge predstavnike grada. Bogatim i raznolikim programom, Kraljevo je, „sa snažnim osećajem vere, ljubavi i izuzetnom zahvalnošću“, kako je poručeno na Akademiji, obeležilo praznik posvećen onome „koji je pre osam vekova postavio snažne temelje pravoslavlja, prosvetiteljstva i diplomatije, koje negujemo i danas i koje smo dužni da ispravno prenesemo budućim generacijama“.

Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić je, čestitajući praznik, istakao da, u čast Svetog Save, srpskog svetitelja, prosvetitelja, utemeljivača srpskog školstva, i mnoge škole širom Srbije nose njegovo ime, a da je Osnovna škola „Sveti Sava“ u našem gradu, u naselju Ribnica, sigurno najmodernija škola ne samo u Kraljevu, već u ovom delu Srbije. Terzić je, osvrnuvši se na to da se, povodom Svetog Save, nagrade i priznanja dodeljuju najboljim učenicima i nastavnicima odnosno profesorima, s ponosom istakao da će, na centralnoj proslavi Svetog Save u Beogradu ove godine Svetosavska nagrada biti uručena jednoj Kraljevčanki.

„Verujem da će u budućnosti mnogo i učenika i nastavnika i profesora sa teritorije Kraljeva postizati značajne rezultate, a da ćemo se svi zajedno ponositi našim studentima koji studiraju u Srbiji i inostranstvu“, poručio je predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić i dodao:
„Obrazovanje je temelj jednog društva. Ako želite da društvo napreduje, ulagaćete u obrazovanje, podsticati profesore da što je moguće više rade sa decom, naći način da im poboljšate uslove rada, da ih motivišete, a deci stvoriti perspektivu da shvate da samo kroz učenje mogu da napreduju u životu. Ako želite da uništite jedno društvo, njegovu budućnost učinite maglovitom, samo ćete raditi na olakšavanju gradiva, smanjenju obaveza đaka i stvoriti generacije koje neće razumeti situaciju u kojoj žive, neće se truditi da napreduju ni oni lično, ni njihove porodice, a ni čitavo društvo. Mislim da svi zajedno treba da se opredelimo za pravi put – put napretka i ulaganja u obrazovanje. To će se vratiti, a promene u obrazovanju su dalekosežne i ne dešavaju se preko noći. Verujem da ćemo svi zajedno uložiti napor koji će se kasnije videti i trajati generacijama.“
Rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković je poručila da svi mi koji živimo i radimo u ovom gradu imamo čast i privilegiju da se nalazimo u zadužbini Svetog Save u dvorištu Manastira Žiče.

„Cela naša Srbija, naš narod, jedna je velika zadužbina Svetog Save, zaštitnika škole, zvezde vodilje kroz vekove. Želim nam svima da istrajemo na tom putu zahvaljujući svima onima koji doprinose boljim uslovima za obrazovanje naših đaka. Sveti Sava je naša tradicija, naš identitet, naša suština. Svojim životom je ispisao knjigu neprolaznih vrednosti, reči koje zrače u svim vremenima i na svakom mestu“, kazala je Bojana Marinković.
Program Svetosavske akademije „Svetlost svetosavlja“ priremili su veroučitelj, učenici i nastavnici Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Vrbe i Umetnička škola, uz dodatnu saradnju sa ŠOSO „Ivo lola Ribar“.

Direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ Vrba Svetlana Filipović je istakla da im je bila velika čast i odgovornost da budu domaćini jedne ovakve svečanosti.

„Svi smo bili motivisani da ovo dešavanje bude svečano i dostojanstveno i da na najbolji način predstavimo i školu i grad. Za nas svakako najveći praznik, Savindan, a svi mi – prosvetni radnici i deca, treba da nastavimo da idemo Savinim putem, jer drugog puta i nema. To je jedno zajedništvo koje nas povezuje bez obzira gde se nalazimo“, kazala je direktorka istakavši da, pripremajući obeležavanje Svetog Save, osećaju veliku radost i kod dece i kod roditelja, koji su im velika podrška i prisutni su u svim aktivnostima.
U programu Svetosavske akademije učestvovali su i hor „Aria“, pod dirigentskim vođstvom nastavnice Dragane Milićević, i mali hor kraljevačke Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar