Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao sa potpredsednikom Nacionalnog saveta Slovačke

post-title
Foto: Ustupljena fotografija


U razgovoru sa potpredsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Republike Lubošom Blahom i Jaroslavom Haškom, guvernerom Trenčinske regije i bivšim ministrom odbrane Slovačke uz apostrofiranje tradicionalno dobrih odnosa Slovaka i Srba, Stevandić je upoznao Blahu sa situasijom u BiH i o tome kako se Republika Srpska odnosi prema problemima izazvanim spoljnim miješanjem koje destabilizuje procese pomirenja i razvoja.

Srpska doprinosi procesu EU integracija, ali je suočena sa pokušajima da joj se oduzme imovina i nadležnosti putem zloupotreba koje čini Кristijan Šmit – lice koje se bez legitimiteta u Savjetu bezbjednosti predstavlja kao visoki predstavnik i sam donosi zakone i naređuje progon legitimno izabranih funkcionera Republike Srpske.

Trpimo političko nasilje suludom instrumentalizacijom pravosuđa kojim se upravlja van BiH, uglavnom iz ambasada poput SAD.

Srbi na Кosovu su izloženi fizičkom nasilju i progonu uz prećutno odobravanje moćnih ali ne svih zapadnih zemalja, a mi u Srpskoj zasad smo izloženi političko-pravosudnom nasilju koje ruši Dejtonski sporazum i vodi u sukobe koji su put i u fizičko nasilje, upozorio je Stevandić.

Još se razgovaralo i o privrednoj saradnji i investiranju slovačkih kompanija u Republiku Srpsku gdje postoje ogromne mogućnosti.

Na kraju posjete Stevandić se zahvalio domaćinima koji su i nepriznavanjem Кosova i razumijevanjem situacije u BiH, a pogotovo izbalansiranim stavovima i nemiješanjem u unutrašnja pitanja, pokazali visok nivo poštovanja i razumijevanja.

TokTV Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar