Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiRimske terme u centru grada na Moravi dokaz da je Čačak bio deo Rimskog carstva

post-title
Foto: 4N Studio


Čačak – Grad na Moravi baštini izuzetno rimsko nasleđe. Naime, pre više od pola veka u centru Čačka otkrivene su Rimske terme, koje su najstariji objekat naše materijalne culture. Ovaj grad se može pohvaliti time da je bio deo Rimskog carstva.

„Prilikom građenja Lučnih zgrada 1970. Godine, otkrivene su Rimske terme, to je zapravo jedno manje rimsko kupatilo, koje može da se nazove u tim nekim antičkim terminima kao balneum. To je pored mesta za održavanje higijene, bilo je i mesto okupljanja, odnosno društvenih događanja tadašnjih stanovnika antičkog naselja na mestu današnjeg Čačka. One su nekih 340 kvadratnih metara, sastojale su se za sada od osam prostorija”, rekao je Vujadin Vujadinović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku.

Vujadinović je istakao da je arhitekturu rimskih kupatila karakterisalo zidno i podno grejanje.

„Terme su se obično nalazile na obodima naselja, pošto je, za sistem za zagrevanje celog prostora korišćeno drvo, odnosno velike količine drveta koje su ložene u ložištima sa spoljašnje strane objekta i onda je taj topao vazduh ulazio, odnosno, prolazio ispod sistema šupljeg poda nad kojim su se nalazili bazeni, odnosno vežbaonice i teretane koje su, takođe, korošćene. Taj posetilac termi je ulazio negde, sa južne strane, potom se tu presvlačio. Tu je bio I neka vrsta poslužitelja koji je primao odeću. Ulaz se, kako se pretpostavlja, plaćao, jer terme su, obično delo nekog cara ili nekog bogatijeg pojedinca, koji je to imao na korist svom narodu”, pojasnio je Vujadinović.

Inače, za sada nema podataka kako se Čačak zvao u Antičko doba, a Rimske termne koje su nekada bile mesto za relaksaciju, danas su spomenik culture i nalaze se u samom centru grada na Moravi.

GZSKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar