Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiAko se ona naljuti - ja ćutim: Opada broj sklopljenih brakova a raste broj razvoda u Srbiji, ipak u Dragačevu ljubav je još uvek jača od mečke

post-title
Foto: RINA


Lučani - Prema dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2022. godine u Srbiji je sklopljen 32.821 brak, što je za 2.987 brakova manje nego 2011. godine. Sa druge strane, beleži se porast broja razvoda, pa je tako 2022. godine bilo 9.813 razvoda, odnosno za 1.562 više nego 2011. godine kada je razveden 8.251 brak. Ipak, medju opštinama sa najmanjim brojem razvoda već godinama unazad jesu Lučani, a Dragačevci neretko u šali znaju da su njihovi brakovi jači čak i od mečke.

- Mladi su većinom otišli, pa nema ko ni da se razvodi. Ovi koji su dugo u braku, njima nije do razvoda. U Dragačevu je ljubav jača od mečke”, kažu meštani.

Posle skoro pedeset godina zajedničkog života recept za dobar brak imaju Zora i Milan Bugarčić. Oboje kažu da je razumevanje jedno drugog na vrhu lestvice i najvažnije u opstanku svakog braka.

- Tajna uspešnog braka su sloga, ljubav i tolerancija. Ne može nikako jedno da bude na površini, a jedno na dnu. Samo zajedničkm dogovorom i razgovorom svi se problemi rešavaju”, rekla je Zora.

https://www.rina.rs/admin/files/170766052815808089511551788664maticna-knjiga-vencanih.jpg

Međutim, dragačevski domaćin ipak je bio malo konkretniji i kaže da se u braku moraju znati konkretna pravila.

- Ako se ona naljuti ja ćutim, a ako se ja naljutim onda ćuti ona, ali se ne svađamo i ne raspravljamo, jasan je Milan.

Ljubomore među njima nema, ali Bugarčići smatraju da savremeni brakovi najviše trpe zbog društvenih mreža.

- U naše vreme mobilni telefoni nisu bili toliko zastupljeni, ali i danas kad ih imamo ne čitamo poruke jedno drugom, nego svako ima svoju slobodu i svoju privatnost”, uz osmeh je ispričala Zora Bugarčić.

Izgleda da je tajna opstanka dragačevskih brakova objašnjena i u načinu na koje se igra staro tradicionalno kolo sa ovih prostora, a to je da kolovođa i kec s vremena na vreme zamene mesta.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar