Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPovećana ulaganja u poljoprivredu milanovačkog kraja

post-title
Foto: Press služba


Danas je održana 59. sednica Opštinkog veća, opštine Gornji Milanovac. Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prethodnog zasedanja pristupilo se radu. Dejan Kovačević predsednik opštine, kratko je prokomentarisao dnevni red koji je sadržao nekoliko značajnih tačaka.

-Svi koji poseduju boračke legitimacije u narednom periodu imaće dodatne povoljnosti na teritoriji opštine Gornji Milanovac koje se pre svega odnose na mogućnost korišćenja besplatnog prevoza na teritoriji opštine, kao i besplatno parkiranje ali i umanjenje računa na ime usluga koje im pruža JKP „Gornji Milanovac“. Određene povoljnosti imaće i kada je reč o kulturim dešavanjima koje organizuju ustanove kulture u našoj opštini. Ovom odlukom želimo da iskažemo poštovanje prema svim učesnicima ratova koji poseduju boračku legitimaciju. Takođe smo doneli odluku koju ćemo proslediti Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na davanje saglasnosti, a odluka se odnosi na raspisivanje opštinskog konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Očekujemo da ćemo dobiti zeleno svetlo kako bismo započeli realizaciju konkursa. Ove godine smo vodeći se Strategijom razvoja poljoprivrede koja se odnosi za naredni petogodišnji period, uveli određene novine koje se odnose na to šta ćemo sve finanirati. Pored toga, radićemo edukacije kada su u pitanju predpristupni fondovi u EU odnosno IPARD fondovi, kako bi naši poljoprivrednici uspeli što više sredstava da dobiju iz pomenutih fondova. Povećali smo i neke subvencije, predlog je da ove godine na ime kupovine traktora izdvojimo 800.000 dinara. S obzirom da Vlada Republike Srbije više neće finansirati kupovinu traktora, imajući u vidu potrebe naših poljoprivrednika mi nastavljamo da subvencionišemo kupovinu ovih poljoprivrednih mašina – rekao je Kovačević.

Ove godine će uslediti i značajna subvencionisanja u stočarskoj proizvodnji. Naime stočari će moći da računaju na podsticaje u hrani za uzgoj ženske teladi. Takođe, predviđena su sredstva za razvoj umatičenih grla jagnjadi. Cilj opštinskog rukovodstva je da ovim programom pomogne razvoj poljoprivrede našeg kraja, da ona iz godine u godinu bude sve bolja što je u interesu i samih poljoprivrednika ali i opštine da ima jaka sela, objasnio je Kovačević.

Takođe, danas smo prvi put po novom Zakonu o informisanju, raspisali poziv za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac – dodaje Kovačević.

Krajnji rok za raspisivanje pomenutog konkursa je 1.mart, opština Gornji Milanovac je ovaj deo posla završila nešto ranije. U narednom periodu očekuje se formiranje stručne komisije kao i podnošenje predloga za finansiranje medijskih projekata.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar