Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Stanje bezbednosti na području policijske uprave Čačak za januar 2024.

post-title
Foto: Mediaportal


Stanje bezbednosti na području koje pokriva Policijska uprava Čačak, tokom meseca januara 2024. godine ocenjuje se kako bezbedno, jer je došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih dela.

Takođe stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno, bez težih oblika narušavanja javnog reda i mira, evidentiran je i manji broj saobraćajnih nezgoda.

OBLAST SUZBIJANjA KRIMINALA

Na području Policijske uprave u Čačku, u januaru ove godine evidentirano je ukupno 104 krivična dela, što je za oko 20% manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentirano 130 krivičnih dela i rasvetljeno je 61,76% krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih lica.

Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Moravičkog okruga, najveći je broj iz oblasti opšteg kriminala, a najzastupljenija su krivična dela protiv imovine.

U ovom periodu nije bilo izvršenja teških krivičnih dela, posebno krivičnih dela koja bi izazvala pažnju javnosti.

Ističemo, da su policijski službenici Policijske uprave u Čačku, Policijske stanice u Ivanjici brzim i efikasnim radom, rasvetlili krađu iz crkve Arhangela Mihaila u mestu Prilike i podneli krivičnu prijavu protiv dvadesetsedmogodišnjeg muškarc.

U ovom periodu realizovane su 22 zaplene opojnih droga, u kojima je zaplenjeno nešto više od 3.355 grama različitih opojnih droga, broj krivičnih dela u vezi sa drogom manji je za 81,25 % u odnosu na isti period prošle godine.

U oblasti sprečavanja porodičnog nasilja, u januaru je izrečeno 105 hitnih mera zaštite od nasilja u porodici, što je za oko 20% više nego u januaru 2023 godine.

JAVNI RED I MIR

Podaci javnog reda i mira pokazuje da su područja grada Čačka kao i opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani, bezbedni o čemu govori podatak da tokom januara 2024. godine nije evidentiran nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu

Evidentirano je ukupno 27 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je za oko 22% više od broja prekršaja koji su evidentirani u istom periodu prošle godine.

Ističemo, da nije bilo krivičnih dela i prekršaja izvršenih u školskim sredinama.

Prioriotet Ministarstva unutrašnjih poslova je bezbednost dece, u skladu sa tim u svim školama na teritoriji Policijske uprave u Čačku prisutni su policijski službenici pre, za vreme i nakon završetka nastave u obe smene, a sve u cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Pripadnici Policijske uprave u Čačku nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, u svim osnovnim školama.

BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

U januaru 2024. godine na putevima na području Policijske uprave u Čačku, dogodila se 31 saobraćajna nezgoda, što je za 31,11% manje saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bilo 45 saobraćajnih nezgoda.
U ovom periodu u saobraćajnim nezgodama poginulo je jedno lice, isto kao u januaru prethodne godine.

U ovom periodu, kako u redovnim tako i pojačanim kontrolama saobraćaja otkriveno je ukupno 2556 prekršaja, što je za oko 28,36% manje, u odnosu na isti period protekle godine kada je otkriveno 3568 prekršaja.
Najviše je otkiveno prekršaja nedozvoljene brzine kretanja, i to 952, zatim 257 prekršaja nekorišćenje sigurnosnog pojasa, 216 prekršaja nepropisno zaustavljanje i parkiranje, 205 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona u toku vožnje i 137 prekršaja vožnja pod dejstvom alkohola.

Zbog obeležavanja Dana državnosti i spajanja neradnih dana, tokom narednih dana na svim važnijim putnim pravcima, a pre svega ka turističkim centrima, biće pojačan intenzitet saobraćaja.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa, da budu savesni i odgovorni jer trenutak nepažnje može dovesti do tragičnih posledica.

UPRAVNI POSLOVI

U januaru 2024. godine u Policijskoj upravi u Čačku izdato je 1907 ličnih karata, 703 putne isprave, 1842 saobraćajne dozvole i 1112 vozačkih dozvola.

KONTROLA KRETANjA I BORAVAK STRANACA

Redovno se vrše kontrole kretanja i boravka stranaca, stalno nastanjenih, stranaca na odobrenom privremenom boravku i stranaca u tranzitu. Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u vezi sa kretanjem migranata, policijski službenici Policijske uprave Čačak preduzimaju pojačane bezbednosne mere.

U januaru 2024. godine privremeni boravak prijavilo je 1030 stranih državljana, što je za oko 19 % više nego prošle godine u istom periodu.

Pripadnici Policijske uprave u Čačku će i u narednom periodu raditi posvećeno i profesionalno, kako bi održali stabilno stanje bezbednosti i očuvali ličnu i imovinsku sigurnost svih građana.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar